Súd otvoril cestu ako vymôcť od Doprastavu časť pokuty za kartel

Protimonopolný úrad SR (PMÚ) by mal vymáhať od spoločnosti Doprastav, a. s., splatenie aspoň časti pokuty za jej účasť v karteli stavbárov v tendri na výstavbu diaľnice D1 Mengusovce - Jánovce v roku 2004. Umožniť by to malo nedávne rozhodnutie bratislavského súdu na základe incidenčnej žaloby podanej úradom. Reštrukturalizačný správca Doprastavu pôvodne prihlásenú pohľadávku úradu poprel.

24.07.2019 15:48
debata (1)

„Okresný súd Bratislava I v máji 2019 vydal rozsudok v prospech úradu, resp. Slovenskej republiky tak, že pohľadávka sa považuje za zistenú v celom rozsahu,“ uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa PMÚ Adriana Oľšavská. Zo súdu zatiaľ nemali potvrdené, či je rozsudok právoplatný. „Po nadobudnutí právoplatnosti sa podľa schváleného reštrukturali­začného plánu má plniť vo výške 30,70 percenta z pôvodnej výšky pohľadávky,“ poznamenala Oľšavská. PMÚ udelil Doprastavu v roku 2006 za účasť na dohode obmedzujúcej hospodársku súťaž pokutu v objeme 6,566 mil. eur.

Protimonopolný úrad vtedy uložil rekordnú pokutu za kartel v celkovom objeme takmer 45 mil. eur šiestim stavebným spoločnostiam, okrem Doprastavu aj firmám Skanska DS, a. s., Inžinierske stavby, a. s., Betamont, s. r. o., Mota-Engil Engenharia e Construçao, SA (Mota-Engil) a Strabag, a. s. Súdy neskôr potvrdili rozhodnutie úradu. Pokutu uhradili len tri spoločnosti, a to v roku 2014 – Skanska DS 8,979 mil. eur, Inžinierske stavby 3,025 mil. eur a Betamont 131,15 tis. eur. Pohľadávku voči spoločnostiam Mota-Engil vo výške 13,881 mil. eur a Strabag vo výške 12,206 mil. eur úrad postúpil na Slovenskú konsolidačnú na základe zákona o pohľadávkach štátu z roku 2014.

„Spoločnosť Doprastav predmetnú pohľadávku protimonopolného úradu uhrádza v súlade s legislatívou platnou v SR a reštrukturalizačným plánom, potvrdeným rozhodnutím Okresného súdu Bratislava I zo dňa 29. 12. 2014,“ uviedol pre agentúru SITA hovorca Doprastavu Ján Brodenec. „K uvedenej téme sa naša spoločnosť prostredníctvom médií nebude v súčasnosti vyjadrovať,“ odpovedala hovorkyňa Strabagu Eva Novotná na otázku, prečo spoločnosť nezaplatila pokutu, keď rozhodnutie úradu potvrdili súdy.

Národná diaľničná spoločnosť považuje tento prípad z roku 2004 za vyriešený. „NDS neprináleží vyjadrovať sa k týmto záležitostiam a nedisponuje ani žiadnymi relevantnými informáciami,“ vyhlásila pre agentúru SITA hovorkyňa NDS Michaela Michalová v súvislosti s auditom Európskej komisie. Na základe zistení môže Slovensku hroziť, že bude musieť vrátiť európske peniaze použité na výstavbu diaľnic s účastníkmi kartelu. „NDS vždy postupuje v súlade so zákonom o verejnom obstarávaní a každé podozrenie na kartelové správanie uchádzačov oznamuje protimonopolnému úradu,“ dodala Michalová.

Najlepšou prevenciou proti dohodám obmedzujúcich súťaž je podľa PMÚ všeobecné povedomie o dôsledkoch protisúťažného správania a dôsledné uplatňovanie pravidiel hospodárskej súťaže. „Preventívny charakter majú aj rozhodnutia orgánov na ochranu hospodárskej súťaže, vrátane Protimonopolného úradu SR, a v rámci nich udeľované sankcie. Ich cieľom je nielen potrestať účastníkov takejto dohody za preukázaný delikt, ale aj odradiť účastníkov dohody, ako aj ostatných podnikateľov od takého konania v budúcnosti, ktoré by bolo v rozpore so súťažným právom,“ upozornila Oľšavská.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Doprastav #Protimonopolný úrad #kartel