Brusel zastavil vyšetrovanie štátneho vlakového dopravcu ZSSK

Európska komisia zastavila vyšetrovanie štátneho železničného dopravcu Železničná spoločnosť Slovensko, ktoré rozbehla, pretože sa spoločnosť podľa nej snažila brániť inšpekcii, keď poskytla nesprávne informácie a počas neohlásenej prehliadky v roku 2016 zmazala dáta z jedného z notebookov.

25.07.2019 13:00
debata

Informoval o tom vo štvrtok tlačový orgán komisie. Inšpekcia v Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) bola motivovaná podozrením z kartelových dohôd a za jej obštrukciu hrozila firme vysoká pokuta.

„Po dôkladnom posúdení všetkých skutočností vrátane odpovede ZSSK na oznámenie o výhradách aj podanie ústnej výpovede, sa komisia rozhodla, že vo veci nebude ďalej konať,“ uvádza sa v tlačovej správe. ZSSK výhrady komisia od začiatku odmietala.

Komisia pre možné kartely v roku 2016 vykonala neohlásené prehliadky v Českej republike, na Slovensku a v Rakúsku. ZSSK vtedy uviedla, že sa komisia zaujímala o postupy pri predaji použitých koľajových vozidiel.

ZSSK podľa vtedajšieho vyhlásenia Európskej komisie poskytla inšpektorom nesprávne informácie o tom, kde sa nachádza notebook jedného z jej zamestnancov. Práve v tomto zariadení ZSSK podľa komisie dovolila vykonať „reinštaláciu, ktorá viedla k nevratnej strate uložených dát“.

Neohlásené kontroly sú predbežným krokom pri vyšetrovaní možného porušovania protimonopolných pravidiel a neznamenajú, že podniky sa skutočne previnili.

debata chyba
Viac na túto tému: #Železničná spoločnosť Slovensko