Záchytné parkoviská vo Vrakuni sú plné. Pribudnú nové miesta?

So zavedením novej parkovacej politiky v Bratislave, ktorej spustenie v prvých zónach je plánované od roku 2021, čakajú hlavné mesto veľké zmeny. Bratislavský primátor Matúš Vallo plánuje začať s postupným rozširovaním záchytných parkovísk vo Vrakuni, kde sa už dlhodobo tvoria zápchy, ktoré výrazne spomaľujú dopravu.

26.07.2019 10:00
debata (10)

VIDEO: Veľké zmeny v parkovaní. Primátor Bratislavy Matúš Vallo chystá postupné budovanie záchytných parkovísk v mestskej časti Vrakuňa, ktorú dlhodobo trápia výrazné zápchy. Viac sa dozviete vo videu TV Pravda.

Video

"Mesto v mestskej časti Vrakuňa, pripravuje projekty parkovania v spolupráci s mestskými časťami. Vrakuňa mala pripravený projekt riešenia parkovania na svojom území a na tomto bude hlavné mesto participovať,” povedal hovorca hlavného mesta Peter Bubla. Zmeny v parkovaní nastanú pri Baltskej ulici, kde vybudujú nové parkovacie miesta, pri železničnej zastávke Vrakuňa a ďalšie parkovacie miesta majú pribudnúť aj pri cintoríne, kde magistrát plánuje rozšíriť parkovanie o 100 nových miest.

Záchytné parkoviská sa budú postupne budovať aj v ostatných častiach Bratislavy, ktoré mestu vytvoria nové možnosti parkovania. Kapacita parkovísk bude primerane zodpovedať danej lokalite. V prípade záchytných parkovísk hlavné mesto hovorí o kapacitách nad 200 vozidiel. Vodiči si tak na vyhradenom záchytnom parkovisku budú môcť odparkovať svoje vozidlo a následne sa do práce odviezť mestskou hromadnou dopravou.

"Aktuálne pracujeme na príprave záchytných parkovísk pre lokality Rača, Petržalka, Podunajské Biskupice. Sme vo fáze prípravy na obstarávanie štúdií alebo projektovej dokumentácie. Rovnako spolupracujeme v tejto téme aj s mestskými časťami Staré Mesto, Nové Mesto, Karlova Ves a začíname sa stretávať aj s ďalšími. Je naším cieľom, aby záchytné parkoviská boli vybudované do spustenia parkovacej politiky,” dodal Bubla.

Spustením parkovacej politiky sa aj zavedie spoplatňovanie parkovacích zón, kde je výrazný problém s parkovaním. V určených zónach budú platiť za parkovanie tí vodiči, ktorí nemajú trvalý pobyt v Bratislave. V štyroch tarifných pásmach budú za parkovanie platiť od 0,50 eura do dvoch eur za hodinu.

Pravidlo platenia na vyhradených miestach sa však bude týkať aj Bratislavčanov, teda rezidentov. Tí si za prvú parkovaciu kartu na byt zaplatia ročne 39 eur. Za druhú parkovaciu kartu na byt si rezidenti zaplatia 150 eur za rok, 75 eur za polrok a za tri mesiace 37,50 eura.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #doprava #parkovanie #Vrakuňa #parkovacia politika