Trump mieni, Kalifornia mení. Sprísnila autám emisie navzdory Bielemu domu

Štyri veľké automobilky sa vo štvrtok dohodli s vedením amerického štátu Kalifornia na nových emisných limitoch a na obmedzení spotreby pohonných hmôt vyrábaných automobilov.

26.07.2019 08:47
debata (3)

Stalo sa tak napriek snahe federálnej vlády zmraziť tieto hodnoty na úrovni stanovenej pre rok 2021. Rozhodnutie kalifornských regulačných úradov je podľa médií prejavom vzdoru proti politike Bieleho domu, ktorý najľudnatejší americký štát obviňuje z obchádzania federálnych zákonov a smerníc.

S kalifornskými úradmi sa na prísnejších limitoch dohodli automobilky Ford, BMW, Honda a Volkswagen. Zatiaľ čo podľa predstáv Bieleho domu má byť v nasledujúcich rokoch spotreba benzínu obmedzená na 30 prejdených míľ na jeden natankovaný galón (7,9 litra na 100 kilometrov), podľa kalifornského nariadenia sa má do roku 2026 dostať na 36 míľ na galón (necelých 6,6 litra na 100 kilometrov).

Washington označil postup kalifornských úradov za nesprávny a nezodpovedný. Sprísnenie limitov podľa vládnych expertov zvýši ceny automobilov a rozšíri sa počet Američanov, ktorí si nový automobil, vybavený kvalitnejšími bezpečnostnými prvkami, nebudú môcť dovoliť. Firmy, ktoré dohodu s Kaliforniou uzavreli, sa na trhu automobilov v USA podieľajú približne tretinou.

Postup štyroch automobiliek podľa expertov zvýši tlak na ostatných výrobcov, aby postupovali rovnako. Nemenovaný predstaviteľ automobilového priemyslu agentúre AP povedal, že Ford, BMW, Honda a Volkswagen sa snažia vytvoriť poistku pre stabilné výrobné podmienky v najbližších rokoch nezávislé na tom, kto budúci rok zvíťazí v prezidentských voľbách.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Kalifornia #automobilky #emisie #klimatické zmeny