Zmení sa Slovensko na Saharu?

Z takmer päť-miliardového dotačného balíka v programovacom období 2014 - 2020 sa na obnovu závlah podarilo vyčleniť, aj to s veľkým oneskorením, len 20 miliónov eur. Prvá výzva bola tesne pred jej uzavretím zrušená, druhá vyhlásená vlani v lete bude vyhodnotená na konci tohto roku.

27.07.2019 13:00
debata (102)

Video: Pozrite sa, aké zázraky robí na Slovensku voda tam, kde zavlažujú.

Video

Počasie na Slovensku sa pohojdáva na klimatickej hojdačke. V máji padlo vyše sto milimetrov zrážok, ale bolo tak chladno, že teplomilné plodiny prestali rásť. V júni sa teploty od normálu rokov 1981 až 2010 odchýlili o viac ako plus päť stupňov. Druhá polovica júla je opäť v znamení tropických horúčav. A výsledok?

Len veľmi priemerné úrody obilnín a tam, kde nezavlažujú, čo je prakticky celé územie Slovenska, je ohrozená úroda jesenných plodín. Z niekdajších 320-tisíc hektárov (1990) sú dnes závlahy plne funkčné len na jednej šestine výmery… Čím viac hovoríme o nevyhnutnosti zavlažovať, tým horšia je prax.

Keby takto pristupovali k závlahám v Izraeli, pomrú hladom. Táto polopúštna krajina však vo veľkom exportuje ovocie, zato Slovensko patrí k rekordným dovozcom a pritom by mohlo vyvážať.

© Autorské práva vyhradené

102 debata chyba
Viac na túto tému: #dotácie #úroda #závlahy #obnova závlah #tropické horúčavy