Miesto hrôzostrašných dvoch miliárd má byť odškodné za Roundup iba 87 miliónov USD

Kalifornský vyšší súd výrazne zredukoval sumu, ktorú má spoločnosť Bayer vyplatiť manželskému páru Pilliodovcov ako odškodné za rakovinu, ktorú im mal spôsobiť herbicíd Roundup.

26.07.2019 15:14
debata (1)

Ešte v polovici mája kalifornská porota priznala Alvovi a Alberte Pilliodovcom vyše 2 miliardy USD (1,8 miliardy eur).

Manželia zažalovali firmu Bayer za to, že herbicíd Roundup a konkrétne glyfosát, ktorý výrobok obsahuje, im spôsobil rakovinu lymfatického systému. Dlhoročným výrobcom Roundupu je americký koncern Monsanto, ktorý však nemecká firma minulý rok kúpila. Bayer škodlivosť herbicídu odmieta, kalifornskú porotu však nepresvedčil a tá rozhodla, že firma musí zaplatiť manželskému páru 2 miliardy USD.

Sudkyňa Vyššieho súdu v kalifornskom Oaklande Winifred Smithová však vo štvrtok (25. 7.) rozhodla, že suma 2 miliardy USD je prehnane vysoká a protiústavná. Zároveň však zamietla požiadavku Bayeru zrušiť odškodné ako celok. Na základe jej rozhodnutia Alva a Alberta Pilliodovci majú dostať od Bayeru 86,7 milióna USD.

Bayer v reakcii na verdikt sudkyne uviedol, že výrazné zníženie platby je krok správnym smerom, napriek tomu sa však plánuje voči nemu odvolať. Podľa firmy verdikt nebol založený na žiadnych dôkazoch.

.....

VIDEO: "Keď vidím glyfosátom ošetrenú plochu, vždy si predstavujem, ako vyzerala Hirošima na druhý deň po zvrhnutí atómovej bomby,“ hovorí exminister pôdohospodárstva Stanislav Becík. Jeho názor na chémiu na poliach si pozrite vo videu.

Video
1 debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #Bayer #Roundup