Chevron zostáva ťažiť ropu vo Venezuele, napriek sankciám dostal licenciu

Administratíva prezidenta Donalda Trumpa v piatok aj napriek sankciám voči Venezuele na tri mesiace obnovila ťažobnú licenciu spoločnosti Chevron.

26.07.2019 19:22
debata (4)

Licencia je platná do 25. októbra 2019. Podľa agentúry Reuters to signalizuje, že Biely dom chce mať svoju ropnú spoločnosť v krajine, ktorá je na pokraji ekonomického a politického kolapsu.

USA uvalili na Venezuelu začiatkom roka tvrdé sankcie v úsilí prinútiť prezidenta Nicolasa Madura k odstúpeniu. Hoci odvtedy viaceré americké spoločnosti dostali ťažobné licencie, väčšina zastavila činnosť pre nestabilitu v krajine.

V januári sa pod sankcie dostala aj venezuelská štátna ropná spoločnosť PDVSA, čo Madurovu vládu stálo miliardy dolárov. Napriek tomu Chevron získal šesťmesačnú licenciu. Chevron má s PDVSA štyri spoločné podniky, ktoré ťažia zhruba 200 000 barelov ropy denne. Koncern podniká vo Venezuele už takmer 100 rokov a podľa jeho údajov má v spoločných podnikoch približne 8000 zamestnancov, zmluvných partnerov a priamych dodávateľov.

Obnovenie licencie je víťazstvom toho tábora v Trumpovej administratíve, ktorý chce mať vo Venezuele aktíva pre prípad odchodu Madura, aby bolo možné urýchliť zotavenie tamojšej ekonomiky. Druhý tábor naproti tomu požadoval ešte tvrdší postoj, aby sa zvýšil tlak na Madura.

Venezuelská ťažba v júli dosahovala len 734 000 barelov denne, čo predstavuje polovicu priemernej produkcie v roku 2018. Podľa údajov Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) pred sankciami ťažila Venezuela 1,4 milióna barelov denne.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #USA #Venezuela #Nicolas Maduro #Chevron