Lacné peniaze budú ešte lacnejšie, majú naštartovať spotrebu v eurozóne

Hrozbu návratu ekonomickej krízy plánuje Európska centrálna banka odvrátiť zlacňovaním úverov.

28.07.2019 20:00
debata (33)

Peniaze sa budú dať za nízke úroky požičať minimálne do leta budúceho roka. O rekordne lacné hypotéky tak Slováci tak skoro neprídu.

„Minimálne do leta 2020 budú úroky na súčasnej alebo nižšej úrovni,“ povedal šéf Európskej centrálnej banky Mário Draghi. Aktuálne je základná úroková sadzba na rovnej nule a depozitná až na mínus 0,4 percenta.

„Trhy už s 97-percentnou pravdepodobnosťou čakajú v septembri zníženie depozitnej sadzby Európskej centrálnej banky,“ uviedla analytička Slovenskej sporiteľne Katarína Muchová. Tá pravdepodobne klesne až na mínus 0,5 percenta. Banky tak budú platiť ešte viac peňazí za uloženie voľných finančných zdrojov v Európskej centrálnej banke.

Práve záporné úroky majú finančné domy motivovať, aby namiesto šetrenia ponúkali ľuďom čo najlacnejšie úvery. Trend zlacňovania úverov sa rozbieha aj na Slovensku.

„Minulý mesiac sme razantne znížili úroky na hypotékach,“ povedala hovorkyňa Slovenskej sporiteľne Marta Cesnaková. Najväčšia domáca banka v prípade poistenia schopnosti splácania úveru predáva ľuďom hypotéku s ročným úrokom 0,89 percenta. Ak sa niekomu nechce platiť poistku, finančný dom predá hypotéku za 1,09 percenta. Podobne výhodné akcie má na Slovensku viacero finančných domov.

Práve pre extrémne nízke úrokové sadzby analytici už veľmi nepočítajú so zlacňovaním úverov na bývanie.

„Úroky pri spotrebných úveroch môžu mierne klesnúť,“ povedal analytik ČSOB Marek Gábriš. Na porovnanie: kým najlacnejšie hypotéky sa dnes dajú zohnať za ročný úrok okolo jedného percenta, tak spotrebné úvery sa pohybujú okolo hranice 5,4 percenta.

Nízke úroky sa mali pôvodne skončiť už toto leto a plány na zdražovanie pôžičiek škrtlo spustenie obchodnej vojny medzi USA a Čínou. Najväčšia ekonomika Ázie totiž začína šetriť a nenakupuje toľko nemeckých automobilov ako v minulosti.

„Spracovateľský sektor v Nemecku je na tom podľa indexu nákupných manažérov najhoršie za sedem rokov. Nemecko dopláca na obchodnú vojnu, konkrétne na slabé objednávky z Číny,“ priblížil analytik Next Finance Jiří Cihlář.

Lacné peniaze majú v ekonomike naštartovať spotrebu ľudí a investície firiem. Lacnejšie si vďaka nízkym úrokom požičiavajú aj vlády, ktoré následne majú viac peňazí na investície, zvyšovanie miezd a dôchodkov.

V súčasnosti jedinou nevýhodou lacných peňazí je prudký rast cien nehnuteľností. V budúcnosti môže prípadné zvyšovanie úrokov spôsobiť problémy so splácaním už poskytnutých hypoték. Napríklad úver na bývanie v hodnote 100-tisíc eur splatný o 30 rokov má pri ročnom úroku vo výške 1 percenta mesačnú splátku 322 eur. Ak sa úrok toho istého úveru zvýši na 3 percentá, stúpne mesačná splátka hypotéky o sto eur na 422 eur.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #úver #peniaze #eurozóna #hypotéka #obchodná vojna