Firmy možno zaplatia viac za nadčasy

Smer zvažuje prísť s ďalším návrhom na zvýšenie príplatkov za nadčasy. Dnes môžu firmy zamestnancom prikázať až 150 hodín nadčasov a v prípade dohody so zamestnancom môže počet nadčasov dosiahnuť až 400 hodín za rok.

29.07.2019 15:42 , aktualizované: 17:39
Robert Fico Foto: ,
Robert Fico.
debata (17)

„Číslo dohodnutých nadčasov neplánujeme meniť. Plánujeme ale znížiť počet prikázaných nadčasov zo 150 na 100 hodín. Zároveň nevylučujeme, že zvýšime príplatky za dohodnuté nadčasy,“ povedal po stretnutí s odbormi predseda najsilnejšej vládnej strany Smer Robert Fico. Aktuálne má zamestnanec pracujúci nadčas nárok na príplatok vo výške 25 percent jeho priemernej mzdy.

Napríklad človek zarábajúci 900 eur v hrubom po odpracovaní 8 hodín nadčasov dostane príplatok 11,25 eura. „Nadčasy budú jednou z tém nášho predvolebného programu,“ dodal Fico. Smer naposledy presadil zvyšovanie príplatkov za prácu v noci, cez víkendy a sviatky, ktoré sa udialo vo dvoch vlnách, a to v máji tohto roka a v máji minulého roka.

Smer zvažuje aj ďalšiu zmenu. Dnes môžu ľudia odísť do predčasného dôchodku dva roky pred dosiahnutím oficiálneho veku odchodu do penzie. So skorším odchodom je spojená sankcia v podobe o 12,5 percenta nižšieho dôchodku. Ak niekomu v prípade odchodu do penzie vo veku 62 rokov a 6 mesiacov vychádza penzia 400 eur, v prípade o dva roky skoršieho odchodu bude penzia znížená na 350 eur za mesiac. „V rámci pripravovaného preddôchodku chceme znížiť sankcie niekde k úrovni 6,25 percenta,“ uviedol Fico. V prípade presadenia tejto zmeny dostane penzista namiesto 350 eur až 375 eur za mesiac.

„V súčasnej ére rastúcej automatizácie musí vo firmách čoraz viac zamestnancov absolvovať školenia na získanie nových zručností. V prípade zamestnanca, ktorý má dva roky do penzie, je pre firmu neefektívne poslať ho na drahé školenie a radšej ho prepustí. Možnosť odísť skôr do dôchodku je preto jednou z podmienok dôstojnej staroby,“ povedal prezident Konfederácie odborových zväzov Marián Magdoško. Šesťdesiatročného nezamestnaného dnes totiž zamestná máloktorá firma. „Peniaze na penzie podľa štúdie OECD môžu pomôcť získať takzvané daňové mixy. Teda nové progresívne dane, zelené dane, digitálna daň či dane súvisiace s automatizáciou,“ dodal Magdoško.

Odbory tiež spolu so stranou Smer podporujú zavedenie európskej minimálnej mzdy, ktorá má byť podľa ich predstavy na úrovni 60 percent priemernej mzdy každého jedného členského štátu Európskej únie. Ak by takto nastavený model platil už dnes, slovenská minimálna mzda by bola 607,8 eura a nie súčasných 520 eur. „Trváme na tom, že v budúcom roku musí prísť k ďalšiemu radikálnemu zvýšeniu minimálnej mzdy,“ skonštatoval Fico. Ten pripomenul, že naposledy sa minimálna mzda zvýšila o 40 eur, keď vzrástla z minuloročných 480 na tohtoročných 520 eur. Predstavitelia vládnej strany Smer sa viackrát verejne zhodli v tom, že minimálna mzda sa v budúcom roku musí blížiť k 600 eurám v hrubom a na úrovni 60 percent priemernej mzdy sa môže ocitnúť už v roku 2021.

„Veľké nadnárodné koncerny v priemyselne rozvinutých častiach Slovenska už dnes nemajú problém platiť ľuďom oveľa viac, ako je minimálna mzda. No v menej rozvinutých častiach východného a južného Slovenska spôsobí prudký rast minimálnej mzdy problémy,“ dlhodobo upozorňuje tajomník Republikovej únie zamestnávateľov Martin Hošták. Pre chýbajúce diaľnice pôsobí v chudobných regiónoch len minimum sofistikovaných firiem a veľká časť miestnych podnikov má svoj biznis model postavený práve na lacnej pracovnej sile.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok denníka Pravda.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #minimálna mzda #Robert Fico