V USA znížil Fed úroky, prvýkrát po desiatich rokoch

Menový výbor centrálnej banky USA podľa očakávaní znížil základnú úrokovú sadzbu o štvrť percentuálneho bodu na rozpätie 2,00 až 2,25 percenta.

31.07.2019 21:19
debata (16)

Je to prvé zníženie úrokov od decembra 2008, keď svetová ekonomika čelila najhoršej kríze od 30. rokov minulého storočia. Banka vo vyhlásení uviedla, že k rozhodnutiu ju prinútili obavy o vývoj globálnej ekonomiky a mierna inflácia v USA. Naznačila tiež, že je pripravená náklady na úvery ďalej znížiť, ak to bude potrebné, napísala agentúra Reuters.

Šéf Fedu Jerome Powell potom na tlačovej konferencii vyhlásil, že zníženie je len úpravou menovej politiky v polovici cyklu, nie je tak začiatkom cyklu znižovania úrokov. Uviedol ďalej, že úroky by mohli ešte klesať, avšak centrálna banka neplánuje spustiť dlhodobý cyklus znižovania úrokových sadzieb. Zatiaľ však nepovedal, koľkokrát by Fed mohol náklady na úvery ešte znížiť. Ďalší pokles podľa neho bude závisieť od štatistických údajov a rizikách, ktoré ohrozia výhľad Fedu.

Powell poznamenal, že dlhodobá séria znižovania úrokov by naznačovala oslabenie ekonomiky. Súčasný krok Fedu má iba udržať ekonomický rast.

Od základnej úrokovej sadzby Fedu sa odvíjajú úverové náklady pre podniky a spotrebiteľov. To znamená, že s poklesom sadzieb vklady v bankách bývajú menej úročené, zatiaľ čo dlžníkom sa zlacňujú pôžičky. Základná myšlienka je taká, že keď klesnú úroky, podporí to požičiavanie a míňanie a povzbudí to ekonomický rast.

Fed uviedol, že bude naďalej sledovať, ako prichádzajúce informácie ovplyvnia ekonomiku, a urobí všetko pre to, aby udržal rekordne dlhú expanziu americkej ekonomiky. Túto formuláciu finančné trhy interpretujú ako signál možného ďalšieho znižovania sadzieb. Banka tiež dodala, že trh práce považuje naďalej za silný a výdavky domácností oživili. Výdavky firiem sú však slabé. Starosti robí Fedu tiež inflácia. Zníženie sadzieb by malo pomôcť vrátiť infláciu späť k dvojpercentnému cieľu stanovenému bankou ako strop cenovej stability.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Fed