Viac hovädzieho z USA pre Európu. Trump žartoval aj o clách na autá

EÚ a USA pracujú na dohode o clách na mercedesy, žartoval Donald Trump. Ako vážnu informáciu však oznámil zvýšenie dovozu hovädzieho do Európy.

02.08.2019 08:39 , aktualizované: 22:16
debata (135)

Spojené štáty a Európska únia v piatok podpísali dohodu, ktorá umožní americkým farmárom dovážať do Európy v bezcolnom režime viac hovädzieho. Dohodu americký prezident Donald Trump označil za víťazstvo nielen pre amerických poľnohospodárov, ale aj pre európskych spotrebiteľov. Americké hovädzie pritom Trump označil za najlepšie na svete.

Dohoda podľa amerického obchodného splnomocnenca Roberta Lighthizera znamená, že sa objem trhu zvýši o 270 miliónov dolárov ročne, akonáhle budú všetky časti dohody zavedené. Za európsku stranu sa podpisové ceremónie zúčastnili veľvyslanec EÚ v USA Stavros Lambrinidis a zástupca z Fínska, ktoré do konca roka predsedá únii.

Trump povedal, že v prvom roku sa zvýši bezcolný dovoz amerického hovädzieho do EÚ o 46 percent a v rámci sedemročného obdobia bude zvýšenie viac než 90-percentné. Americký prezident tiež vyhlásil, že export hovädzieho z USA do Európy sa zvýši zo 150 miliónov doláro na 420 miliónov dolárov.

Dohoda podľa analytikov zmierni vzťahy s EÚ, ktoré teraz zaťažujú rokovania o obchodnej dohode. Trump v minulosti pohrozil, že dovoz automobilov a ich dielov z EÚ do USA zaťaží 25 % clom, ak sa Washington s Bruselom nedohodnú.

V závere piatkovej tlačovej konferencie sa k týmto clám vrátil a oznámil, že USA a EÚ pracujú na dohode, v ktorej sa EÚ zaviaže platiť 25-percentné dovozné clo na všetky automobily Mercedes Benz a BMW.

„Robím si žarty,“ povedal následne Trump a poznamenal, že na prítomných diplomatoch z EÚ bola vidieť nervozita.

Trump vo štvrtok šokoval globálne finančné trhy, keď oznámil nové clá pre Čínu v rámci dlhodobého obchodného sporu dvoch najväčších svetových ekonomík.

Vlani koncom júla sa Trump a vtedajší predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker dohodli, že vytvoria pracovnú skupinu, ktorá bude rokovať o znížení obchodných bariér medzi oboma stranami vo viacerých sektoroch. Obe strany by sa mali počas pokračujúcich rokovaní zdržať prijatia nových ciel.

Brusel sa však obáva, že Washington splní svoju hrozbu a zavedie clá na dovoz áut a autokomponentov, čo by tvrdo zasiahlo najmä Nemecko.

Komisia minulý mesiac vo svojej správe o realizácii vlaňajšieho spoločného vyhlásenia EÚ – USA uviedla, že v priebehu jedného roka sa uskutočnilo niekoľko konkrétnych opatrení, ktoré posunuli transatlantické obchodné vzťahy na vyššiu úroveň.

Upozornila tiež, že Spojené štáty a EÚ sú významnými obchodnými partnermi. Hodnota ich obchodu je zhruba 1 bilión USD ročne (906,04 miliardy eur). To znamená, že každý deň hodnota obojsmerných obchodných tokov prevyšuje sumu 3 miliardy eur. Spoločne oba bloky vytvárajú takmer 50 % celosvetového hrubého domáceho produktu.

135 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #USA #Donald Trump #obchodná vojna