Nabažili sa Slováci úverov? Tempo rastu pôžičiek sa spomaľuje

Opatrenia Národnej banky Slovenska (NBS) v spojení s postupným nasycovaním dopytu stlačili tempo rastu úverov domácnostiam na dlhoročné minimum.

05.08.2019 13:26
debata (6)

Ako ďalej pre agentúru SITA povedal analytik Slovenskej sporiteľne Matej Bašták, tieto vplyvy samozrejme budú vplývať na trh s úvermi aj v nasledujúcich mesiacoch. „V druhom polroku môžeme očakávať ďalšie mierne spomalenie,“ skonštatoval Bašták.

Podľa údajov Národnej banky Slovenska úvery súkromnému sektoru vzrástli v júni medzimesačne o 0,4 %. Medziročná dynamika sa znížila o 0,9 percentu­álneho bodu na 7,1 %. „Zhoršený sentiment v zahraničí sa prejavuje v opatrnosti firiem, ktoré znižujú dopyt po úveroch,“ informovala centrálna banka. Medziročný rast úverov podnikom spomalil v druhom štvrťroku na 4,2 % z 8,3 % v prvom štvrťroku.

Medziročný rast úverov domácnostiam sa v druhom štvrťroku spomalil na 9,1 % z 10,2 % v prvom štvrťroku. Dopyt domácností po úveroch podľa Národnej banky Slovenska ochladzuje, k čomu prispievajú jej opatrenia a slabší sentiment. Banky sa snažia pozdvihnúť záujem domácností o úvery znížením úrokových sadzieb, najmä zo spotrebiteľských úverov. Napriek tomu sa v júni stav úverov na spotrebu zvýšil len o 7 mil. eur.

Z pohľadu Európy podľa Baštáka ešte stále patríme medzi krajiny s najvyšším rastom úverovania obyvateľstva. „Miernejšie tempo je z pohľadu dlhodobej udržateľnosti dlhu domácností priam nevyhnutné. Pozitívnym faktom je, že zadlženie domácností voči HDP sa v posledných dvoch kvartáloch vcelku stabilizovalo a nestúpa už tak prudko ako v predošlých rokoch,“ uviedol analytik Slovenskej sporiteľne.

Vklady domácností v druhom štvrťroku mierne zvoľnili oproti začiatku roka a ich rast sa zdanlivo stabilizoval na úrovni okolo 7 % medziročne. „V nasledujúcich mesiacoch neočakávame výraznejší odklon od tejto hodnoty. Kladne môžeme hodnotiť aj rast hodnoty podielových fondov, ktoré sa po horšom konci roka 2018 opäť rozbehli,“ dodal Bašták.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #úvery #NBS #domácnosti