Spojené štáty oficiálne označili Čínu za menového manipulátora

Spojené štáty oficiálne označili Čínu za menového manipulátora. Oznámenie amerického ministerstva financií nasledovalo po prudkom oslabení čínskeho jüanu voči doláru. Toto vyhlásenie prehĺbi napätie medzi dvoma najväčšími ekonomikami sveta, predpovedal spravodajský server BBC News.

06.08.2019 07:09
Čína / USA / dolár / juan / Foto: ,
Ilustračné foto
debata (14)

Čína minulý týždeň prisľúbila odvetu, keď americký prezident Donald Trump ohlásil uvalenie desaťpercentného cla na dovoz čínskeho tovaru v ročnej hodnote 300 miliárd dolárov od 1. septembra. Už skôr Biely dom uvalil 25 % clo na čínsky tovar za 250 miliárd dolárov, a tak clá by sa mohli dotknúť takmer všetkého čínskeho vývozu do USA.

V pondelok čínska mena prvýkrát od roku 2008 oslabila tak, že prelomila psychologickú hranicu sedem jüanov za dolár, čo prinútilo Trumpa, aby na twitteri obvinil Čínu z manipulácie s menou. Slabší jüan zvyšuje konkurencieschop­nosť čínskych výrobcov na medzinárodnom trhu.

Americká vláda uviedla, že minister financií Steve Mnuchin bude teraz spolupracovať s Medzinárodným menovým fondom „za účelom odstránenia nespravodlivej konkurenčnej výhody vytvorenej najnovšími krokmi Číny“.

Toto rozhodnutie pravdepodobne zvýši nervozitu na akciových trhoch po prudkom pondelkovom poklese v USA a Európe v pondelok. Americké akcie zažili najhorší deň v tomto roku.

Spravodajkyňa BBC v New Yorku odhadla, že americký krok – hoci nemusia právne alebo technicky veľa vecí zmeniť – bude mať významné politické dôsledky. Nikto si nemyslí, že sa zvýši šanca na kompromis v obchodnom spore medzi oboma veľmocami, a nikto by sa nemal čudovať, že vyhliadka na menovú vojnu rozdráždi už aj tak ťažko skúšané nervy investorov.

USA a Čína sú už rok v obchodnom spore. USA obviňujú Čínu z krádeže technológií, nepoctivých subvencií pre čínske spoločnosti a z toho, že núti americké firmy, ktoré chcú podnikať v Číne, odovzdať svoje obchodné tajomstvá.

Podľa zákona z roku 1988 musí ministerstvo financií predkladať každých šesť mesiacov Kongresu správu o tom, či niektorá z krajín manipuluje so svojou menou, aby získala výhody v obchode so Spojenými štátmi. V prípade pozitívneho nálezu môže zaviesť obchodné sankcie. Zákon z roku 2016 rozšíril kritériá, ktoré ministerstvo financií pri hodnotení používa.

Spojené štáty naposledy označili určitú krajinu za menového manipulátora v roku 1994. Vtedy tak vláda prezidenta Bila Clintona označila Čínu. Trump v rámci svojej kampane v roku 2016 sľúbil, že označí Čínu za menového manipulátora, akonáhle sa ujme úradu prezidenta. Až doteraz to však jeho vláda neurobila, aj keď k tomu mala niekoľko príležitostí.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #obchodná vojna