Uber mal za štvrťrok rekordnú stratu päť miliárd dolárov

Americký prevádzkovateľ alternatívnej taxislužby Uber Technologies v tohtoročnom druhom štvrťroku prerobil rekordných 5,2 miliardy dolárov napriek tomu, že cenová vojna v sektore sa zmierňuje.

09.08.2019 08:45
debata

Spomaľuje sa ale rozvoj kľúčového sektora Uberu, alternatívnej taxislužby. Akcie firmy v obchodovaní po uzavretí búrz reagovali oslabením o šesť percent.

Strata sa medziročne zvýšila z 878 miliónov dolárov, zahŕňa však 3,9 miliardy dolárov nákladov súvisiacich so vstupom Uberu na burzu. Bez vplyvu primárnej verejnej ponuky (IPO) by strata predstavovala 1,3 miliardy dolárov. Tieto výsledky boli v súlade s odhadmi analytikov v prieskume S&P Global Market Intelligence, zatiaľ čo príjmy spoločnosti vzrástli o 14 percent na 3,2 miliardy dolárov a zaostali za očakávanou výškou 3,4 miliardy dolárov.

Príjmy Uberu z alternatívnej taxislužby v kvartáli stúpli len o dve percentá na 2,3 miliardy dolárov, rozvoz jedál expandoval o 72 percent na 595 miliónov dolárov.

Spoločnosť uviedla, že cenová vojna v Spojených štátoch, pre ktorú je Uber, ale aj jeho rivali dlhodobo v červených číslach, sa zmierňuje. Spomaľovanie rastu príjmov však vzbudzuje otázky, či je firma schopná expandovať a odraziť konkurenciu.

Generálny riaditeľ Dara Khosrowshahi uviedol, že konkurenčné prostredie sa začína racionalizovať a od prvého štvrťroka sa „postupne zlepšuje“. Tento rok má byť investične na vrchole a v nasledujúcich dvoch rokoch by sa podľa neho mali straty začať znižovať.

„Straty sa zvyšujú a konkurencia je obmedzená. Čo podkopáva dôveru investorov a tvrdo dopadá na akcie po tejto správe, je absencia jasnej cesty k rastu výnosov a zníženiu nákladov,“ povedal analytik platformy Investing.com Haris Anwar.

debata chyba
Viac na túto tému: #Uber #alternatívna taxislužba