Hypotéky sú na novom minime

Peniaze na nové bývanie sú lacnejšie. Úvery sa totiž priemerne predávajú za ročný úrok 1,37 percenta. Ide tak o nové minimum, keďže už dlhšie sa držali na úrovni 1,5 percenta.

09.08.2019 13:00
debata (1)

Vlna júnového znižovania úrokov pravdepodobne vyvrcholí počas jesenných akcií bánk. „Ak budú záporné výnosy dlhopisov a neistota vo svetovej ekonomike pretrvávať aj naďalej, je možné, že úrokové sadzby pôjdu nadol aj v budúcich mesiacoch naprieč úverovými produktmi,“ povedal analytik VÚB banky Michal Lehuta.

Svetovú ekonomiku aktuálne ťahá ku dnu vyostrenie obchodnej vojny medzi Spojenými štátmi americkými a Čínou. Pre pokles zákaziek hlási problémy nemecký priemysel. Jeho výkon sa v júni v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom prepadol o 1,5 percenta. Problémy najsilnejšej ekonomiky Európskej únie môžu už s príchodom zimy pocítiť prostredníctvom znížených zákaziek aj podniky pôsobiace na Slovensku.

Európska centrálna banka plánuje prichádzajúcu krízu zastaviť ďalším znižovaním úrokových sadzieb. Podľa očakávaní finančných investorov už v septembri klesne depozitná sadzba z mínus 0,4 percenta na mínus 0,5 percenta. Finančné domy tak budú platiť ešte viac peňazí za uloženie voľných finančných zdrojov v trezoroch Európskej centrálnej banky. Toto opatrenie má za cieľ motivovať finančné domy k poskytovaniu ešte lacnejších pôžičiek, ako je to dnes.

Postupné znižovanie úrokov je vidieť už aj v oficiálnych štatistikách Národnej banky Slovenska (NBS). Pri úveroch na bývanie s úrokom fixovaným v rozmedzí od päť do desať rokov klesol ročný úrok na 1,37 percenta. Pri takto vysokom úroku má tridsaťročná hypotéka vo výške 100-tisíc eur mesačnú splátku 339 eur. „Dnes je naozaj výhodné fixovať si úrok na hypotéke na čo najdlhšiu dobu. Ľudia si tak na dostatočne dlhé obdobie zaistia nízke splátky hypotéky,“ odporučil výkonný riaditeľ spoločnosti Finančný Kompas Maroš Ovčarik.

NBS sprísňuje cestu k úveru

Výrazný nárast nových úverov pre nízke úroky však budú brzdiť opatrenia NBS, ktoré sprísnili poskytovanie pôžičiek na bývanie. Získať tak napríklad hypotéku na plnú cenu nehnuteľnosti už dávno nie je možné. Banky tiež musia zohľadňovať celkovú zadlženosť klienta.

Termín fixácia úrokovej sadzby označuje obdobie, počas ktorého banka garantuje klientovi výšku úrokov dohodnutú pri podpise zmluvy. Väčšina domácich bánk ponúka možnosť zafixovania úrokovej sadzby na obdobie jedného roka, troch rokov, päť rokov alebo desať rokov. Potom sa výška úroku určí na základe aktuálnej sadzby ECB, ktorá v prípade dobrého hospodárskeho vývoja bude o pár rokov oveľa vyššia ako dnes.

Napríklad pri ročnom úroku vo výške 3,37 percenta bude mať tridsaťročná hypotéka vo výške 100-tisíc eur mesačnú splátku 442 eur. Relatívne malé zvýšenie úrokov z 1,37 na 3,37 percenta zdraží mesačnú splátku o 103 eur a ročne až o 1 236 eur.

Lacné úvery, drahé byty

Odvrátenou stranou mince lacných pôžičiek sú prudko rastúce ceny nehnuteľností. V hlavnom meste Slovenska sa dal pred šiestimi rokmi kúpiť starší 4-izbový byt za rovných 100-tisíc eur. Dnes v tej istej mestskej časti Karlova Ves stojí najlacnejší 4-izbový byt až 149-tisíc eur. Podobné prudké zdražovanie cien nehnuteľností zažili aj obyvatelia ďalších miest nachádzajúcich sa v priemyselne rozvinutých častiach Slovenska. Podľa štatistík Národnej banky zdraželi byty v prvom štvrťroku 2019 medzikvartálne o dve percentá.

Vinou nízkych úrokov sa dnes takmer vôbec nezhodnocujú peniaze uložené na bežnom bankovom účte. „Úročenie depozít blízko úrovne 0 percent predstavuje vzhľadom na zápornú úroveň sadzieb na finančnom trhu a existenciu bankovej dane čistý úrokový náklad. Nedá sa preto očakávať, že by sa úročenie vkladov výraznejšie menilo,“ uviedol hlavný ekonóm Tatra banky Robert Prega. Pri dvanásťmesačných termínovaných vkladoch zas väčšina bánk zhodnotí peniaze maximálne o jedno percento za rok.

.....

VIDEO: Priniesla extrémne zadlžovanie doba? Zadlžovania pod vplyvom emócií sa Slovensko akosi nevie zbaviť. Podľa prezidenta Slovenskej komory exekútorov Miroslava Pallera by sa mali ľudia poučiť z minulosti.

Video

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #úvery #domácnosť #dlhy #hypotéka #nehnuteľnosti #NBS