Huawei predstavil svoju náhradu za Android, najskôr sa objaví v televíziách

Čínska spoločnosť Huawei Technologies predstavila vlastný operačný systém nazvaný Harmony, je určený pre chytré telefóny a ďalšie prístroje.

09.08.2019 16:15
debata (12)

Huawei sa pustil do vývoja, lebo americké obchodné reštrikcie z tohtoročného mája by mohli firme znemožniť prístup k americkým technológiám, vrátane operačného systému Android, ktorý jej prístroje teraz používajú.

Huawei vo svojich inteligentných telefónoch chce Android využívať aj naďalej, nový softvér bude postupne zavádzať v ďalších zariadeniach, ako sú chytré hodinky alebo prístroje pre virtuálnu realitu.

Nový operačný systém je súčasťou snáh čínskej firmy vyvinúť vlastné technológie, od čipov až po softvér, a pre obchodnú vojnu medzi Spojenými štátmi a Čínou tak znížiť závislosť na firmách z USA.

Huawei o svojom softvéri zatiaľ poskytol len málo informácií. To vyvolalo špekulácie, ako rýchlo a efektívne by mohol byť schopný nájsť alternatívu k Androidu.

„Operačný systém Harmony je úplné odlišný od Androidu a iOS,“ povedal šéf spotrebiteľskej obchodnej skupiny Huawei Richard Yu. Odvolával sa tak na operačné systémy vyvinuté spoločnosťami Google a Apple.

Prvý bude televízor

Prvý prístroj s novým operačným systémom Harmony, v čínštine Chung-meng, predstaví firma v sobotu. Bude to televízia Honor. V ďalších prístrojoch plánuje operačný systém zavádzať postupne do roku 2022. V prípade potreby je Huawei schopný začať používať operačný systém okamžite.

Huawei začal na novom operačnom systéme pracovať už pred dvoma rokmi. Nový systém je takzvaný open source, teda otvorený softvér. Má za cieľ byť bezpečnejší a efektívnejší ako tie, ktoré sú teraz na trhu.

Otvorený softvér znamená, že ho teoreticky budú môcť používať aj ďalší výrobcovia prístrojov a aplikácie pre neho môžu vytvárať aj vývojári z vonku, teda nielen tí, ktorí pracujú pre Huawei. Pre úspech operačného systému je dôležité, aby mal mnoho užitočných aplikácií. Yu vyhlásil, že veľký záujem o používanie operačného systému Harmony má „veľa“ výrobcov, ich názvy však neuviedol.

Systém Harmony je iný ako Android

Podľa agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na zdroje oboznámené s vývojom softvéru, nebol operačný systém Harmony vyvinutý ako konkurent Androidu. Je skôr ako iný operačný systém Googlu – Fuchsia. To je otvorený operačný systém vyvinutý pre rôzne prístroje, od chytrých telefónov až po internet vecí, ako sa označujú prístroje a spotrebiče, ktoré je možné pripojiť k internetu.

Yu počas svojho vystúpenia systém Fuchsia niekoľkokrát spomenul. Vyhlásil, že cieľom je vytvoriť jediný softvér, ktorý bude fungovať vo všetkých zariadeniach, od inteligentných telefónov a laptopov, ktoré majú veľkú pamäť a dostatok energie, až po menší hardware, ako sú senzory vyžadujúce riešenie s nižšou šírkou pásma. Aplikácie vyvinuté pre operačný systém Harmony potom bude možné používať v rôznych prístrojoch, poznamenala CNBC.

Yu počas svojho vystúpenia ale tiež poznamenal, že bude pre Huawei kvôli májovým obmedzeniam zo strany Washingtonu ťažké splniť svoj terajší cieľ – a síce, že sa do konca tohto roka stane najväčším výrobcom inteligentných telefónov podľa počtu dodaných prístrojov na trh. Bez týchto obmedzení by bola firma schopná dodať na trh 300 miliónov smartphonov. V prvom polroku ale na trh dodala len 118 miliónov chytrých telefónov.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #smartfón #Čína #operačný systém #Huawei #Harmony