Fitch zlepšila Rusku rating, Moskva dúfa, že sa pridajú ďalšie agentúry

Medzinárodná ratingová agentúra Fitch v piatok zvýšila hodnotenie úverovej spoľahlivosti Ruska o jeden stupeň na úroveň BBB. Výhľad ratingu je stabilný, čo naznačuje, že agentúra s ďalšou zmenou ratingovej známky v najbližšej dobe nepočíta.

10.08.2019 07:27
debata (13)

Moskva zlepšenie ratingu privítala. „Veríme, že rozhodnutie Fitch sa stane legitímnym dôvodom pre zvýšenie úverového ratingu Ruska zostávajúcimi členmi veľkej trojky ratingových agentúr,“ uviedlo ruské ministerstvo financií.

Do takzvanej veľkej trojky ratingových agentúr patrí okrem Fitch takisto Standard & Poors a Moody's. Ruský rating sa pri všetkých troch agentúrach nachádza v investičnom pásme, čo Moskve pomáha požičiavať si peniaze na globálnych finančných trhoch prostredníctvom emisií eurobondov.

Úverový rating je dôležitým vodidlom pre investorov, pretože im ukazuje, aká je pravdepodobnosť riadneho splácania pôžičiek. Má významný vplyv na ochotu veriteľov príslušnému štátu alebo inému subjektu požičiavať a tiež na podmienky pôžičky, napríklad na úrokovú sadzbu. Čím je rating vyšší, tým lepšie je dlžník vnímaný v očiach veriteľov a tým je aj väčšia pravdepodobnosť, že si bude schopný zabezpečiť lacnejšie pôžičky.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #rating #Fitch #Rusko