Briti si robia zásoby ako pred inváziou, minuli na to miliardy libier

Briti sa z obavy z brexitu bez dohody už predzásobili tovarom za približne štyri miliardy libier.

13.08.2019 12:14
debata (6)

Podľa štúdie spoločnosti Premium Credit, ktorá poskytuje finančné služby, si začal zhruba každý piaty Brit vytvárať zásobu potravín, nápojov a liekov zo strachu, že ak krajina koncom októbra neriadene opustí Európsku úniu, mohli by nastať problémy s dodávkami pre dlhé čakanie na hraničné colné kontroly.

Štúdia sa pýtala 1052 spotrebiteľov, ktorí majú prácu. Cituje z nej týždenník Der Spiegel – zásoby potravín si vytvára 74 percent opýtaných, liekov 50 percent a nápojov 46 percent oslovených.

Britský potravinársky zväz varoval, že výpadky by mohli trvať „týždne či mesiace“. Britský reťazec pizzerií ​​Domino, ktorý dováža tretinu prísad zo zahraničia, oznámil, že sa už predzásobil – okrem iného paradajkovou omáčkou a ananásom, napísal denník.

Obavy z prípadného chaosu po brexite bez dohody si nepripúšťa šéf najväčšieho britského odevného reťazca Next. „K chaosu a zmätku máme ďaleko,“ povedal Simon Wolfson spravodajskému serveru BBC s tým, že britská vláda pod vedením premiéra Borisa Johnsona sa na takú eventualitu pripravuje lepšie, než keď ju viedla jeho predchodkyňa v úrade Theresa Mayová.

Johnson chce Britániu vyviesť z Európskej únie k 31. októbru v každom prípade. Hrozí, že odíde bez dohody, ak Brusel nebude súhlasiť s jeho žiadosťou o zmenu zmluvy o odchode, ktorú vyjednala Mayová. EÚ akékoľvek úpravy dohody striktne odmieta.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Veľká Británia #Brexit