Burzy v USA prudko klesli, trhy vetria riziko recesie

Americké akcie v stredu výrazne oslabili, kľúčový Dow Jonesov index má za sebou najhlbší percentuálny prepad od začiatku roka. Na vine je vývoj na trhu dlhopisov, ktorý naznačuje, že americká ekonomika smeruje k recesii.

15.08.2019 00:00
debata (18)

Dow Jonesov index odpísal 3,05 percenta na 25 479,42 bodu. Podobne širší index S&P 500 vykázal prepad o 2,93 percenta a uzavrel na hodnote 2840,60 bodu, zatiaľ čo index Nasdaq Composite klesol o 3,02 percenta na 7773,94 bodu.

Výnos dlhopisov americkej vlády so splatnosťou desať rokov sa v stredu výraznejšie dostal pod výnos dlhopisu dvojročného, ​​čo sa stalo prvýkrát od roku 2007. Aj vtedy sa dostavila hospodárska recesia, ktorá zasiahla najprv Spojené štáty a potom aj globálnu ekonomiku.

Okrem prevrátenej výnosovej krivky, ktorá je všeobecne považovaná za indikátor blížiacej sa recesie, obchodovanie poznamenali ďalšie nepriaznivé faktory. Nemecko ohlásilo pokles ekonomiky v druhom štvrťroku a rast priemyselnej výroby v Číne bol v júli najpomalší za 17 rokov. K tomu je nutné pripočítať dlhotrvajúce faktory ako obchodné vojna USA a Číny a odchod Británie z Európskej únie a ďalšie geopolitické faktory.

„Každá centrálna banka na svete sa snaží ekonomiku podporovať a každý politik na svete sa snaží ekonomiku zničiť,“ povedal Oliver Pursche zo spoločnosti Bruderman Asset Management. „Čo sa deje v Hongkongu, čo sa deje s brexitom a obchodné vojnou, to všetko prináša chaos,“ dodal.

Dolár na devízových trhoch v reakcii na vývoj výnosov kľúčových dlhopisov americkej vlády citeľne oslabil voči japonskému jenu, ktorý je považovaný za takzvaný bezpečný prístav v časoch neistoty. Krátko pred 22:00 SELČ dolár k jenu strácal 0,7 percenta na 105,97 JPY. Euro k doláru odpisovalo cez 0,3 percenta na 1,1136 USD.

Dolárový index, ktorý vyjadruje hodnotu dolára ku košu šiestich hlavných svetových mien, ale vykazoval mierny nárast. Pridával 0,2 percenta na 98 bodov.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #recesia #burza #trhy