Kupujte ropu za eurá, nie doláre, ponúka ruská Rosnefť

Ruská štátna spoločnosť Rosnefť prvýkrát žiada v tendri prípadných kupujúcich, aby svoje ponuky predložili v eurách. Ťažobné podnik to uviedol v oficiálnom dokumente zverejnenom na svojich internetových stránkach.

16.08.2019 08:00
debata (45)

Požiadavkou na platbu v eurách namiesto obvyklých dolárov sa firma zrejme snaží zabrániť prípadným dopadom amerických sankcií na Rusko, uviedla s odkazom na tri zdroje z odvetvia agentúra Reuters.

Rosnefť už roky používa ako základné menu vo svojich kontraktoch americký dolár. Tender na nakládku nafty z prístavov na ruskom Ďalekom východe je prvým z tendrov na ropné produkty, u ktorého Rosnefť požiadala o predloženie ponúk v eurách.

Rosnefť v dokumente o tendri tiež uvádza, že môže zvážiť aj prijatie platby v amerických dolároch a ruských rubľoch. Takáto platba ale bude možná len na základe vzájomnej dohody medzi oboma stranami.

Rosnefť bola v roku 2014 zaradená na americký zoznam firiem, ktorých sa týkajú sankcie zo strany Spojených štátov. Tieto sankcie ale neobmedzujú použitie amerického dolára v tendroch firmy.

Vlani informované zdroje agentúre Reuters povedali, že ruské energetické giganty požiadali západných odberateľov ropy, aby sa pri platbách pripravili na používanie eura namiesto dolára. Zaviedli aj v zmluvách sankčné doložky ako ochranu pred možnými novými americkými sankciami.

Rosnefť na žiadosť agentúry Reuters o komentár nereagovala. Firma doteraz používala ako východiskové menu pre predaj ropy a produktov iba americké doláre. Euro bolo považované za alternatívnu menu v prípadoch, keď platba v dolároch nebola dostupná.

45 debata chyba
Viac na túto tému: #euro #ropa #Rusko #dolár #Rosnefť