Trumpove sankcie pomáhajú ruským vývozcom ropy bohatnúť

Sankcie amerického prezidenta Donalda Trumpa voči Iránu a Venezuele nechtiac zvýšili dopyt po ruskej rope a ruským vývozcom tak výrazne stúpli príjmy.

17.08.2019 15:11
debata (34)

Ruské ropné spoločnosti za november až júl dostali dodatočné príjmy najmenej 905 miliónov USD, vyplýva z výpočtu agentúry Bloomberg.

Spolu so sankciami sa tiež znížila ťažba ropného kartelu OPEC a jeho spojencov, čo tiež prispelo k rastu dopytu po ruskej rope.

„V súčasnosti je nedostatok konkurenčnej ťažšej kyslejšej ropy pre sankcie voči Iránu a Venezuele, ale aj pre súčasnú dohodu o obmedzení ťažby medzi OPEC+,“ uviedla analytička firmy JBC Energy Konstantsa Rangelová. Výsledkom toho je, že cena uralskej ropy stúpla vyššie, než cena severomorskej ropy Brent.

USA oznámili sankcie voči Venezuele koncom januára a zrušili zostávajúce výnimky na kúpu iránskej ropy od mája. To spôsobilo nedostatok ťažkej kyslej ropy, ktorú obe krajiny vyvážajú a ktorá je podobná rope z Ruska. Hoci táto ropa je považovaná za menej kvalitnú, niektoré rafinérie sú postavené pre jej spracovanie a prechod na inú akosť ropy by bol nákladný.

Výpočet agentúry Bloomberg vychádza z rozdielu ceny uralskej ropy a ropy Brent v sledovanom období v porovnaní s päťročným priemerom. Agentúra pre svoj výpočet využila údaje z obchodných terminálov, programov nakládky ropy ruských prístavov a informácie od spoločnosti S&P Global Platts.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Rusko #sankcie #OPEC #Donald Trump