Walmart žaluje Teslu: Vaše solárne panely nám podpálili obchody

Najväčšia americká maloobchodná spoločnosť Walmart žaluje firmu Tesla pre požiare spôsobené solárnymi panelmi Tesly inštalovanými na strechách obchodov tohto reťazca.

21.08.2019 16:15
debata (2)

Walmart obvinil Teslu z hrubej nedbanlivosti a žiada súd, aby firmu prinútil odstrániť solárne panely z viac ako 240 jej amerických obchodov, uviedla agentúra Reuters. Tesla na žiadosť o reakciu nereagovala.

Walmart tvrdí, že solárne systémy inštalované a udržiavané spoločnosťou Tesla spôsobili požiare na siedmich miestach a ďalšie desiatky vykazujú nebezpečné nedostatky. Žaloba tiež viní Teslu z toho, že nevyškolila pracovníkov, ktorí vykonali nekvalitné inštalácie, a vykazuje „úplnú nekompetentnosť či ľahostajnosť, alebo oboje“.

Žaloba je najnovšou ranou pre solárne aktivity Tesly, ktoré získala v roku 2016 akvizíciou firmy SolarCity za 2,6 miliardy USD. Štvrťročné inštalácie systémov od prevzatia klesli o 85 percent. Tesla tiež znížila počet predajcov a ukončila distribučnú dohodu s reťazcom Home Depot.

Požiare zničili veľkú časť tovaru v obchodoch, vyžiadali si značné opravy a spôsobili Walmartu stratu rádovo v miliónoch dolárov. Dodatočné inšpekcie ďalších systémov potom odhalili problémy, ktoré „svedčia o rozsiahlej nedbanlivosti“. Nedostatočné kontroly zo strany Tesly tak vytvorili bezpečnostné riziko pre zákazníkov a zamestnancov Walmartu, píše sa v žalobe.

Walmart sa stal zákazníkom SolarCity v roku 2010 a v nasledujúcich šiestich rokoch vybavil solárnymi panelmi strechy 244 obchodov firmy. Walmart tak chcel ukázať, že je ekologický, a zároveň znížiť náklady na energiu. Cieľom bolo, aby firma do roku 2020 získavala 35 percent elektriny z obnoviteľných zdrojov. Walmart bol hlavným zákazníkom SolarCity.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #solárne panely #Tesla #Walmart #Elon Musk