O rozpočte rozhodne jesenná daňová prognóza

Pre rezort financií budú pri príprave rozpočtu verejnej správy na najbližšie roky dôležité najnovšie údaje o vývoji ekonomiky a daňových príjmov. Tie budú zverejnené v septembri.

21.08.2019 18:14
debata (1)

„Pre Ministerstvo financií (MF) SR je kľúčová najnovšia makroekonomická a následne daňová prognóza, ktoré budú zverejnené v septembri. Od nich sa budú odvíjať tak príprava štátneho rozpočtu, ako aj prípadné úsporné opatrenia,“ uviedol pre TASR tlačový odbor ministerstva.

Šéf rezortu financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) minulý týždeň v súvislosti so spomalením sa ekonomiky vyhlásil, že by bolo dobré, ak by koaliční ministri prišli s návrhmi, ako šetriť. „Každý musí začať sám od seba a namiesto ďalších požiadaviek, ktoré prichádzajú na Ministerstvo financií SR na dodatočné peniaze, začali hľadať úspory vo vlastných rezortoch tak, aby sme dokázali ušetriť ďalšie peniaze,“ vyhlásil Kamenický.

V oblasti ďalších krokov v najbližšom období uviedol, že ak bude náhla zmena rastu ekonomiky pokračovať, bude to znamenať zníženie rozpočtovaných príjmov, na čo bude musieť ministerstvo reagovať na strane výdavkov.

Viacerí ministri, ktorým Kamenický výzvu adresoval, však už naznačili, že sa im výdavky budú škrtať ťažko. Napríklad minister práce Ján Richter (Smer-SD) upozornil na to, že väčšina výdavkov ide na plnenie si zákonných povinností, rezort dopravy nebude škrtať projekty, skôr plánuje realokácie. Rezort spravodlivosti zase uviedol, že bude šetriť na justičných čakateľoch.

MF SR je povinné predložiť návrh rozpočtu tak, aby ho vláda mohla predložiť Národnej rade SR do 15. októbra bežného roka. Do tohto dátumu totiž štáty musia predložiť návrh štátneho rozpočtu na najbližší rok aj na posúdenie Európskej komisii.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #daňová prognóza