Mochovce sa predražia, idú sa však spúšťať

Dostavba tretieho a štvrtého bloku Mochoviec sa zvýši o ďalšiu viac ako štvrť miliardu eur. Teda z 5,4 miliardy eur na 5,67 miliardy eur. Pôvodne sa v roku 2007 hovorilo o sume 2,8 miliardy eur. Zvýšenie odobrila vláda s tým, že ho uhradí taliansky Enel.

21.08.2019 21:00
debata (12)

Atómka mala byť pôvodne kompletná už v roku 2012, respektíve 2013. Termín sa následne viackrát posúval. Ten posledný hovorí o spustení prevádzky tretieho bloku koncom tohto roka. Štvrtý blok by mal nasledovať rok nato.

Vláda na stredajšom rokovaní dala šéfovi Ministerstva hospodárstva SR Petrovi Žigovi (Smer) mandát, aby na valnom zhromaždení spoločnosti Slovenské elektrárne (SE) súhlasil so zvýšením rozpočtu dostavby jadrovej elektrárne Mochovce (EMO) o spomínanú sumu. Žiga to oznámil po rokovaní vládneho kabinetu. Celú spomínanú sumu podľa Žigových slov uhradí taliansky energetický koncern Enel. „Aj na tento, aj na úver, ktorý bol už poskytnutý ako akcionárska pôžička minulý rok, sa znížia úrokové sadzby, teda firma SE bude na tom hospodársky ešte lepšie, ako bola. Žiadali sme taktiež, aby bola vyvodená personálna (manažérska) zodpovednosť,“ priblížil.

Rokovania ohľadom dostavby EMO sú podľa Žigu „nepríjemné, ale sú veľmi dynamické“. „Rozhodli sme sa, že sa nebudeme už len tak prizerať na veci, ktoré sa v EMO dejú, a snažíme sa aktívne využívať 34 %, ktoré štát v spoločnosti SE má, hoci nevieme aktívne vstupovať do samotnej operatívy a do denného rozhodovania. Sú však okamihy, keď sa Enel musí obrátiť na štát pri schvaľovaní niektorých záležitostí a tu využívame našu pozíciu,“ podčiarkol.

Avizoval, že 30. novembra tohto roku bude EMO pripravená na zavážanie jadrového paliva. „To nastanú administratívne procesy, keď bude Úrad jadrového dozoru požiadaný o povolenie. To by malo trvať 6 až 7 týždňov, v závislosti od toho, či sa budú nejaké tretie strany odvolávať, alebo nebudú odvolávať,“ doplnil.

Slovak Power Holding B. V. má v Slovenských elektrárňach 66 % akcií. Akcionármi Slovak Power Holdingu B. V. sú český Energetický a průmyslový holding (50 %) a Enel (50 %). Hlavné slovo v podniku má český EPH. Enel po dokončení Mochoviec z podniku definitívne odíde.

Nové jadrové bloky v Mochovciach budú mať po ich dokončení inštalovaný výkon po 471 megawattov. To by pokrylo okolo 13 percent z celkovej spotreby elektriny na Slovensku. Počíta sa s tým, že bloky Mochoviec nahradia výrobu v nováckej elektrárni, keďže vláda po roku 2023 už nemieni dotovať ťažbu domáceho hnedého uhlia. Časť elektriny z Mochoviec sa má vyvážať na juh Európy. Rentabilnosť dostavby bude závisieť od cien elektriny na trhoch, ktoré investíciám momentálne prajú, keďže elektrina dražie.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Mochovce #Enel #jadrová energetika