Agrokomplex patrí poľnohospodárom. Na úrode sa podpísala klíma

Vyše 650 vystavovateľov z 12 krajín sa predstavuje na 46. medzinárodnej poľnohospodárskej a potravinárskej výstave Agrokomplex,

22.08.2019 13:31 , aktualizované: 15:00
Agrokomplex Foto: ,
Vyše 650 vystavovateľov z 12 krajín sa predstavuje na 46. medzinárodnej poľnohospodárskej a potravinárskej výstave Agrokomplex, ktorá sa vo štvrtok 22. augusta začala na nitrianskom národnom výstavisku. Vystavovatelia sa prezentujú na ploche viac ako 55.000 štvorcových metrov. Na snímke druhá zľava ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná a tretí sprava predseda vlády SR Peter Pellegrini počas slávnostného otvorenia.
debata (1)

Výsledky tohtoročnej žatvy na Slovensku potvrdili značné rozdiely medzi jednotlivými regiónmi i podnikmi v rámci jedného regiónu. Hektárové výnosy vo viacerých regiónoch poklesli oproti minulému roku o jednu až dve tony, úrody obilnín kolíšu od 3,5 až po osem ton z hektára. Počas výstavy Agrokomplex v Nitre to vo štvrtok povedal premiér Peter Pellegrini (Smer-SD).

„Stalo sa, že obce a podniky vzdialené od seba len pár kilometrov mali úplne odlišné žatevné výsledky,“ skonštatoval premiér.

Spolu s charakterom počasia spôsobeným klimatickými zmenami sa podľa slov predsedu vlády mení aj správanie všetkých iných živých organizmov. „Polia čelia inváziám premnožených hlodavcov a poľovnej zveri, ale aj útoku doteraz neznámych patogénov. Problémy sú aj so zadržiavaním vody či míňajúcimi sa zdrojmi energie. V dôsledku zvýšenej teploty vody bol zaznamenaný úhyn rýb v kaprovitých revíroch a horúčavy vysušili aj vegetáciu, ktorú spásajú hospodárske zvieratá,“ uviedol Pellegrini. Nevyhnutné je zosúladiť poľnohospodársku, priemyselnú i energetickú politiku s politikou v oblasti klímy, vynaložiť prostriedky na vedu a výskum v tejto oblasti.

Na globálne klimatické zmeny reagujú všetky vyspelé krajiny rozvojom a podporou hospodárenia na pôde pod závlahami. „Slovensko bude musieť reštrukturalizovať poľnohospodársku výrobu a využívať do budúcna závlahy nielen ako doplnok, ale pravdepodobne už ako neodmysliteľnú súčasť poľnohospodárskeho systému v našej krajine,“ povedal premiér.

Krajina musí podľa jeho slov zásadným spôsobom zmeniť prístup k hospodáreniu na pôde. „Mnohí odborníci hovoria o nutnosti obmedziť minimalizačné technológie a nevyhnutnosti vrátiť sa k pôvodným spôsobom obhospodarovania našej pôdy. Potrebná je poctivá základná agrotechnika, citlivá výživa rastlín najmä tekutými hnojivami, zvýšenie organických zásob uhlíka a organickej zložky ako takej v našej pôde,“ tvrdí predseda vlády.

Starosť o kvalitu pôdy je podstatná

Podľa ministerky pôdohospodárstva Gabriely Matečnej (SNS) je starostlivosť o kvalitu pôdy tým bodom, ktorý poľnohospodári často zanedbávajú. „Diverzifikácia plodín je nedostatočná, agronómovia si neraz neplnia dostatočne svoju prácu. Ak nedávame organickú hmotu do pôdy, ak nezabezpečíme retenciu, zadržiavanie vody, ak máme nedostatočné zásobovanie živinami, dosiahneme len to, že na našej najkvalitnejšej pôde dosiahneme nízke úrody. V kombinácii s klimatickými zmenami to nie je dobré,“ skonštatovala Matečná.

Využívanie precízneho poľnohospodárstva a najmodernejších technológií, ktoré šetria vodu, optimalizujú potrebu chemickej ochrany a zvyšujú produktivitu a efektivitu, je podľa slov rezortnej ministerky medzi poľnohospodármi stále slabé.

Pokrstili 50 nových produktov

Krst zrnom absolvovalo počas 46. ročníka medzinárodnej poľnohospodárskej a potravinárskej výstavy Agrokomplex v Nitre 50 nových potravinárskych produktov vyrobených na Slovensku. Vyrobili ich členovia Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK), ktorí ich počas tohto roka postupne uvádzajú na trh.

„Potravinárskymi novinkami reagujú slovenskí výrobcovia aj na aktívnejší životný štýl spotrebiteľov. Viaceré predstavené výrobky majú punc regionálneho produktu, neobsahujú prídavné látky a pochádzajú aj z ekologického poľnohospodárstva,“ skonštatovala hovorkyňa SPPK Jana Holéciová.

Na pultoch predajní sa už v najbližšom období objavia nové pekárenské výrobky, chleby obohatené o semiačka či proteínové zložky, kváskové chleby, rada delaktózových mliečnych produktov, stopercentné ovocné šťavy, džemy i výrobky tukového priemyslu zbavené transmastných kyselín a s vyšším zastúpením maslovej zložky. „Absolútnou novinkou je farmársky cukor, kde si spotrebiteľ nájde na zadnej strane obalu fotografiu konkrétneho pestovateľa, ktorý cukrovú repu dopestoval,“ skonštatovala Holéciová.

Podľa predsedu SPPK Emila Macha sa spoločnosť po rokoch zobudila a viac začala vnímať, že okrem importu cudzích potravín si v kamiónoch križujúcich celú Európu dovážame aj potravinové škandály.

„Výraznejší záujem o domáce potraviny je však naďalej v mnohých regiónoch limitovaný kúpyschopnosťou obyvateľstva,“ povedal Macho. Slovenskí poľnohospodári, a následne aj potravinári majú podľa jeho slov obrovský potenciál zvýšiť sebestačnosť krajiny a prinášať aj v budúcnosti nové potravinárske výrobky.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #poľnohospodárstvo #Agrokomplex