Koniec baníctva na hornej Nitre sa blíži. Vieme, čo sa zrejme stane s baňami

Po uzavretí baní na Hornej Nitre chce skupina poslancov strany Smer poskytnúť pre baníkov finančnú kompenzáciu. Bane by sa mohli následne zasypať hlušinou.

25.08.2019 12:00
debata (31)

VIDEO: Pozrite si, ako sa zasypávajú jamy po uhoľných baniach na Frýdecko-Místecku. Bude to stáť niekoľko desiatok miliónov českých korún. ZDROJ: ČTK

Video

Baníci, ktorým skončí pre útlmový vládny program pracovný pomer, by mohli od štátu získať kompenzačné platby. Skupina piatich poslancov Národnej rady SR za stranu Smer-SD už predložila do pléna návrh zákona o kompenzačnom príspevku baníkom. Baníci by tak mohli dostávať mesačne od 200 eur: „Chceme zmierniť sociálne dopady na baníkov, ktorí prídu o zamestnanie pre útlm banskej činnosti,“ zdôvodnili poslanci.

Aké kompenzáciu dostanú baníci?

Dvestoeurovú kompenzáciu získajú baníci počas dvanástich mesiacov, ak pracovali pod zemou najmenej tri roky. Dva roky by mali podľa predloženého návrhu 200 eur mesačne poberať baníci, ktorí fárali do baní najmenej šesť rokov. Baníci, ktorí odpracovali v baniach najmenej desať rokov, by mohli mesačne dostať počas troch rokov kompenzačný príspevok vo výške 350 eur. Najviac by si mali prilepšiť baníci, ktorí si v baniach odrobili pätnásť a viac rokov. Títo baníci by mali podľa smeráckych poslancov dostávať 350 eur počas siedmich rokov.

Okrem základného príspevku však poslanci vládneho Smeru-SD navrhli aj spôsob navyšovania základného príspevku cez stanovenú konštantu. Takéto navyšovanie by sa týkalo baníkov, ktorí odrobili pod zemou viac ako tri roky. Podľa stanoveného vzorca by tak napríklad baník s deväťročnou praxou okrem spomínaného základného príspevku 200 eur dostal navyše ďalších 105 eur. Cez ešte vyššiu konštantu sa majú pritom prepočítavať dodatočné príspevky pre baníkov, ktorí pod zemou odpracovali viac ako desať rokov. Celkovo tak môže najvyšší mesačný príspevok pre baníka s 30 odpracovanými rokmi vrátane základného 350-eurového príspevku dosiahnuť počas siedmich rokov až 816,60 eura.

Vláda začiatkom leta schválila akčný plán transformácie uhoľného regiónu Horná Nitra. Na základe neho by sa v regióne mali realizovať dve stovky investičných projektov za tri miliardy eur. Projekty by sa mali financovať nielen prostriedkami zo súkromného sektora a rôznych fondov, ale hlavne z eurofondov. Nášľapnou mínou je okrem situácie baníkov aj odstránenie dosahov viac ako storočnej ťažby.

Ako príklad môže poslúžiť zásyp ťažobnou spoločnosťou OKD v Českej republike, ktorá začala v Sviadnově na Frýdecko-Místecku zasypávať prvé jamy bývalej čiernouhoľnej bane Paskov. Prvú jamu hlbokú takmer 600 metrov bude zasypávať dva týždne a druhú hlbokú cez 900 metrov bude trvať zasypať tri štvrte roku. Cena presiahne rádovo niekoľko desiatok miliónov českých korún.

Nateraz je už istý termín ukončenia ťažby na Hornej Nitre – rok 2023. Rieši sa ukončenie takzvaného Všeobecného hospodárskeho záujmu, ktorý chráni ťažbu domáceho uhlia. Podpora hnedého uhlia totiž funguje cez tarifu za prevádzkovanie systému. Jej výšku určuje každoročne regulátor. Ročne sa na elektrinu z uhlia vyzbiera takmer sto miliónov eur. Domácnosť s priemernou ročnou spotrebou 3 000 kilowatthodín elektrickej energie odvedie na baníkov ročne približne 15,30 eura.

Termín ukončenia podpory bol určený so zreteľom na bezpečnosť dodávok elektriny. Dokončená totiž najprv musí byť trafostanica Bystričany. Jednotlivé bane by sa mali zatvárať postupne. Samotná Baňa Nováky má byť definitívne zatvorená v roku 2027.

© Autorské práva vyhradené

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Handlová #bane #Prievidza #Horná Nitra