Nové centrum Bratislavy medzi stometrovými vežiakmi?

V bývalej priemyselnej zóne Mlynských nív postupne vzniká nové centrum hlavného mesta. Rezidenčný projekt Sky Park bude pozostávať z bytov v troch 31-podlažných budovách, pričom jeho súčasťou budú aj kancelárie a obchodné priestory. Najvyššia veža bude mať takmer 120 metrov.

24.08.2019 15:00
debata (64)

VIDEO: Ako postupujú práce na rezidenčnom projekte Sky Park? Pozrite si video TV Pravda.

Video

S prácami sa začalo v prvom kvartáli roka 2017, keď sa začala výstavba II. veže. S budovaním I. veže a III. veže sa začalo v druhom kvartáli toho istého roka. Odovzdanie bytov je naplánované v priebehu roka 2020, pričom drvivá väčšina bytov si už našla svojich majiteľov. Priemerná cena mala byť pod 3-tisíc eur za štvorcový meter.

Svoje miesto v komplexe si zachovala aj jedna z národných kultúrnych pamiatok, a to Jurkovičova tepláreň. Tá je poslednou pamiatkou na zlatý vek priemyslu v Bratislave.

Tepláreň sa má stať priestorom spájajúcim kultúrne a umelecké podujatia, workshopy či trhy. Podľa slov výkonného riaditeľa Penta Real Estate Juraja Nevolníka sa bude na prízemí teplárne nachádzať kaviareň, reštaurácia či prednášková sála. „Našli sme prevádzkovateľa, ktorý bude okrem kaviarne napĺňať aj kultúrnu funkciu budovy. Bude tam galéria, prevádzkovateľ bude organizovať rôzne podujatia, teda prednášky, vernisáže či výstavy,“ vysvetlil Nevolník. Kultúrne využitie bude mať Jurkovičova tepláreň v prvom nadzemnom podlaží. „Tam budú co-workingové zdieľané kancelárie, ktoré budú slúžiť primárne pre malých podnikateľov či pre startupistov a kreatívnu komunitu, ktorá, pevne verím, nájde v tejto budove svoj domov,“ dodal výkonný riaditeľ.

VIDEO: Pozrite si rozhovor s výkonným riaditeľom Penta Real Estate Jurajom Nevolníkom, v ktorom sa dozviete ako bude vyzerať Jurkovičova tepláreň a aké funkcie bude plniť.

Video

Najvýznamnejším fragmentom, ktorý je v interiéri zachovaný, sú veľké násypníky v rámci kotlovej haly. „V rámci turbínovej haly ponechávame konštrukciu pôvodných žeriavov, čo je veľká oceľová konštrukcia, ktorá bude obnovená, a bude ponechaná ako historický artefakt, relikt či odkaz na pôvodné využitie priestoru,“ dodal Nevolník.

Projekt Sky Park chce priniesť úplne nový pohľad na Bratislavu a svetovú architektúru. O návrh sa postarala ešte niekdajšia prvá dáma architektúry Zaha Hadid, ktorá ako vôbec prvá žena získala najvýznamnejšie ocenenie za architektúru – Pritzkerovu cenu. Architektka v roku 2016 zomrela vo veku 65 rokov.

Kým doterajšie centrum Bratislavy tvoria pôvodné budovy, úzke uličky a pamiatky, z nového centra s vežiakmi môžu mať niektorí ľudia zmiešané pocity.

© Autorské práva vyhradené

64 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Sky Park