Nemecká vláda už ráta s recesiou, ale nie s vážnou krízou

Nemecká ekonomika v treťom kvartáli klesne a prepadne sa do recesie. Podľa webových stránok týždenníka Der Spiegel to vyplýva z interných dokumentov nemeckej vlády, ktoré má denník k dispozícii. Vládni ekonomickí experti ale zatiaľ nevidia dôvod pre zavádzanie opatrení na stabilizáciu hospodárstva.

24.08.2019 07:33
debata (8)

Berlínska vláda odhaduje, že sa hrubý domáci produkt (HDP) od tohtoročného júla do konca septembra mierne zníži, podobne ako tomu bolo už v predchádzajúcom štvrťroku, keď nemecká ekonomika klesla o 0,1 percenta. Recesia sa prevažne definuje ako dva štvrťroky poklesu HDP za sebou.

Berlín stále nepredpokladá príchod vážnej ekonomickej krízy za predpokladu, že sa ďalej nevyostria globálne obchodné konflikty a Británia neopustí Európsku úniu bez dohody, píše sa v dokumente, ktorý vypracovali hospodárski experti z okolia kancelárky Angely Merkelovej.

„Preto nevidíme dôvod pre zavádzanie krátkodobých opatrení na stabilizáciu ekonomiky,“ píše sa v dokumente, do ktorého nahliadol Der Spiegel. Nemecká ekonomika je najväčšia v Európe a je na nej závislé množstvo slovenských firiem.

Podľa zdrojov agentúry Bloomberg ale vláda v Berlíne už chystá opatrenia na povzbudenie nemeckého hospodárstva. Minister financií Olaf Scholz v nedeľu navyše uviedol, že finančná kríza z rokov 2008 a 2009 krajinu stála zhruba 50 miliárd eur a že vláda je opäť schopná uvoľniť v prípade potreby takúto sumu.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #recesia #HDP