Odveta za odvetu. Trump pridal k clám pre Čínu ďalšie percentá

Americký prezident Donald Trump v piatok v reakcii na posledné kroky čínskej vlády oznámil nové päťpercentné zvýšenie amerických ciel na dovoz z Číny.

24.08.2019 07:48 , aktualizované: 18:00
debata (48)

Avizované desaťpercentné clo na čínsky tovar v hodnote 300 miliárd dolárov, ktoré má byť uvalené od 1. septembra, sa tak zvyšuje na 15 percent. Z 25 na 30 percent má zase od 1. októbra narásť clo už skôr zavedené na tovar v hodnote 250 miliárd dolárov.

Čína v piatok oznámila dodatočné clá vo výške päť a desať percent na americký tovar, ktorého ročná hodnota dovozu do krajiny dosahuje zhruba 75 miliárd dolárov. Peking takto urobil pre vyjadrenia Trumpa z počiatku mesiaca, že bude zavedené desaťpercentné clo na čínske výrobky za 300 miliárd dolárov. Neskôr Úrad amerického obchodného splnomocnenca (USTR) uviedol, že pri niektorom tovare bude zavedenie cla odložené na 15. decembra.

„Čína nemala ukladať nové clá na výrobky zo Spojených štátov za 75 miliárd dolárov,“ reagoval na twitteri Trump, pričom opatrenia označil za politicky motivované. „Od 1. októbra budú produkty a služby z Číny za 250 miliárd dolárov, ktoré aktuálne podliehajú 25-percentnému clu, zaťažené clom vo výške 30 percent. Okrem toho budú zvyšné produkty a služby z Číny za 300 miliárd dolárov, ktoré mali byť od 1. septembra zdanené vo výške desiatich percent, teraz zaťažené clom vo výške 15 percent,“ napísal americký prezident.

Čínske ministerstvo obchodu rozhodnutie Washingtonu odsúdilo a Spojené štáty varovalo pred následkami, ktoré ich „nesprávne“ kroky môžu mať. Podľa Číny navyše rozhodnutie odporuje tomu, na čom sa hlavy oboch štátov dohovorili a narúša multilaterálny obchodný systém. Spojené štáty by tiež nemali „podceňovať odhodlanie Číňanov,“ dodalo ministerstvo vo vyhlásení.

Výpredaj na akciovom trhu

Americké akcie v piatok zaznamenali široký výpredaj a výrazne oslabili. Reagovali na zostrenie americko-čínskej obchodnej vojny, ktoré vymazalo skoršie zisky umožnené relatívne pozitívnym prejavom šéfa americkej centrálnej banky (Fed) Jeroma Powella. Oslabil dolár.

Dow Jonesov index, ktorý zahŕňa akcie tridsiatich popredných amerických podnikov, v piatok odpísal 2,37 percenta a obchodovanie uzavrel na 25 628,90 bodu. Širší index S&P 500 klesol o 2,59 percenta na 2847,11 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite sa znížil dokonca o celé tri percentá na 7751,77 bodu.

Za celý týždeň stratil Dow Jonesov index 0,99 percenta, širší index S&P 500 klesol o 1,44 percenta a index Nasdaq Composite o 1,83 percenta. Bol to ich štvrtý týždenný pokles za sebou, čo podľa agentúry Reuters predstavuje pre všetky tri indexy vôbec najdlhšie takéto obdobie od mája.

Obchodný konflikt medzi Spojenými štátmi a Čínou opäť nabral na intenzite. Peking oznámil zámer uvaliť nové clá na americký tovaru a prezident Spojených štátov Donald Trump následne vyzval americké firmy na hľadanie alternatív za podnikanie v Číne, vrátane presunu výroby z Číny do USA.

„Všetko ide pre obavy dole a je piatok a cez víkend by sa toho mohlo ešte veľa stáť,“ vysvetlil agentúre Reuters vývoj na akciovom trhu analytik Ken Polcari z newyorskej spoločnosti Butcher Joseph Asset Management, ešte predtým, než Trump opäť zdvihol clá.

Najnovší vývoj americko-čínskej obchodnej vojny zatlačil do úzadia prejav šéfa Fedu, ktorý v americkom horskom letovisku Jackson Hole uviedol, že centrálna banka uskutoční patričné ​​kroky k udržaniu hospodárskeho rastu v Spojených štátoch. Nedal ale jasne najavo, či Fed budúci mesiac prikročí k ďalšiemu zníženiu svojich úrokových sadzieb.

So stratou 4,6 percenta uzavreli piatkové obchodovanie akcie technologickej spoločnosti Apple, pre ktorú je čínsky trh zásadný. Výrazné straty zaznamenali aj výrobcovia čipov, ktorých podnikanie je veľmi závislé na situácii v medzinárodnom obchode.

48 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #obchodná vojna