Česi potrebujú ľudí, lákajú aj Filipíncov, Indov či Kazachov

Od začiatku septembra sa zníži počet projektov na zamestnávanie cudzincov v českých firmách. Súčasne sa zjednotia podmienky na ich zaraďovanie do programov, čo uľahčí zamestnávanie cudzincov z krajín, ako sú Srbsko či Filipíny. Postupne sa bude zvyšovať kvóta pre pracovníkov z Ukrajiny. Tá je teraz stanovená takmer na 20 000, ale postupne sa zvýši na 40 000 za rok.

24.08.2019 21:28
debata (23)

České firmy už dlhší čas zápasia s nedostatkom pracovných síl. Podľa Hospodárskej komory ČR vlani prišla štátna kasa na daniach a odvodoch v dôsledku rekordného počtu neobsadených pracovných miest najmenej o 84 miliárd Kč (3,25 miliardy e­ur).

Šéf hospodárskej komory Vladimír Dlouhý uviedol, že Česko od nasledujúceho mesiaca bude prijímať kvalifikovaných pracovníkov len v troch programoch. Teraz ich má šesť.

Programy budú odstupňované podľa úrovne kvalifikácie uchádzačov o prácu. Kým ministerstvo priemyslu a obchodu bude vybavovať žiadosti zamestnávateľov len o vysokokvali­fikovaných odborníkov a vedeckých pracovníkov, hospodárska komora bude firmám pomáhať so všetkými ostatnými žiadosťami o zamestnancov.

V programe kvalifikovaný zamestnanec bude komora prijímať žiadosti firiem o pracovníkov z Ukrajiny, Čiernej Hory, Srbska, Filipín, Indie, Kazachstanu, Moldavska a Mongolska. Pre každú krajinu určí vláda osobitnú ročnú kvótu. Informoval o tom portál ČT24.cz.

Zamestnávateľom v Česku chýba až pol milióna pracovníkov. Zvýšenie kvót si vyžiada náklady 100 miliónov Kč ročne. Podľa výpočtu komory sa vďaka ich daniam a odvodom zvýšia príjmy štátu stonásobne, vzrastú na 10 miliárd Kč ročne.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #Česko #cudzinci