Digitálna daň bude spoločná, zhodli sa nej štáty G7

Členské štáty skupiny G7 dosiahli dohodu týkajúcu sa zdanenia veľkých technologických gigantov, povedal francúzsky prezident Emmanuel Macron. Takzvaná digitálna daň predtým vyvolala napätie medzi USA a Francúzskom.

26.08.2019 18:35
debata

„V prípade digitálnej dane sme dosiahli dohodu, ktorá prekračuje spory medzi nami,“ povedal Macron na spoločnej tlačovej konferencii s americkým prezidentom Donaldom Trumpom na samite skupiny G7 v Biarritzi. Dodal, že Francúzsko zruší svoju digitálnu daň, keď začne platiť medzinárodné riešenie.

Francúzi digitálnu daň zaviedli minulý mesiac. Firmy, ktoré platia túto daň, si budú môcť čiastku odpočítať, akonáhle sa v budúcom roku nájde nová medzinárodná dohoda o tom, ako zdaniť internetové firmy.

„Urobili sme veľa práce na bilaterálnom základe, máme dohodu, ktorá prekoná problémy medzi nami,“ vyhlásil Macron na záver summitu skupiny popredných ekonomík sveta G7 na juhozápade Francúzska.

Agentúra Reuters už predtým napísala, že kompromisnú dohodu dosiahli francúzsky minister financií Bruno Le Maire, jeho americký náprotivok Steven Mnuchin a ekonomický poradca Bieleho domu Larry Kudlow.

Dohoda predpokladá, že Francúzsko podnikom vráti rozdiel medzi francúzskou digitálnou daňou a plánovaným medzinárodným systémom digitálnej dane, na ktorom teraz pracuje Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD).

debata chyba
Viac na túto tému: #G7 #digitálna daň