Putin nariadil zlepšiť hospodársky rast a príjmy Rusov

Ruský prezident Vladimir Putin na pondelkovej porade o ekonomických otázkach, ktorej sa zúčastnili aj ministri financií a hospodárstva a šéfka centrálnej banky, nariadil dosiahnuť stabilnejší a dynamickejší hospodársky rast.

27.08.2019 06:46
debata (107)

Hlavu štátu znepokojuje predovšetkým pomalý rast reálnych príjmov obyvateľstva, uviedol denník Kommersant na svojom webe. Denník súčasne pripomenul prognózy, podľa ktorých Rusov onedlho opäť čakajú ťažké časy. Niektorí prognostici predpokladajú, že recesia v Rusku sa začne ešte tento rok.

Agentúra Reuters pripomenula, že otázka reálnych príjmov je jednou z najcitlivejších v Rusku, kde sa hospodársky rast spomalil zo siedmich percent ročne, dosahovaných v rokoch 2000 až 2008. V dôsledku západných sankcií a poklesu cien ropy postihlo Rusov tiež prudké oslabenie rubľa.

Putin pripomenul, že za prvý tohtoročný polrok sa hrubý domáci produkt Ruska zväčšil o 0,7 percenta a priemyselná výroba vzrástla o 2,6 percenta.

„To je bezpochyby pozitívne, ale celkovo nás dynamika nemôže uspokojiť. Je nevyhnutné podniknúť také kroky, aby hospodársky rast bol stabilnejší a dynamickejší,“ vyhlásil Putin. „Miera inflácie momentálne dosahuje 4,5 percenta ročne. Ale aj na tomto pozadí reálne príjmy ľudí rastú pomaly. Takýto stav musí budiť znepokojenie,“ zdôraznil prezident.

Reálne príjmy domácností, po zdanení a očistené od vplyvu inflácie, vlani vzrástli o 0,1 percenta po tom, keď počas niekoľkých rokov po sebe klesali, uviedol Reuters a pripomenul, že Putin, ktorý je pri moci už 20 rokov, opakovane nariaďuje zvýšiť hospodársky rast, aby sa Rusko dostalo medzi päticu najvyspelejších svetových ekonomík.

Centrálna banka očakáva, že ruská ekonomika v celom tomto roku vzrastie o jedno až poldruha percenta, čo je menej ako svetový priemer, vypočítaný Svetovou bankou na 2,6 percenta.

Kommersant upozornil, že podľa moskovských analytikov Rusko čaká počas roka až poldruha roka nová ekonomická kríza, sprevádzaná poklesom HDP, rastom inflácie a rozpočtovými škrtmi.

107 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #HDP #Vladimir Putin