Boeing čelí prvej žalobe za nedodanie lietadiel, pochádza z Ruska

Dcérska firma ruského štátneho konglomerátu Rostec podala v Spojených štátoch žalobu pre porušenie kontraktu na 35 lietadiel Boeing 737 MAX.

27.08.2019 13:49
debata (16)

Je to prvá žaloba na amerického výrobcu zo strany zákazníka v spojitosti s bezpečnostnou krízou týkajúcou sa týchto lietadiel, napísal denník Financial Times (FT). Firma ruskej agentúre TASS oznámila, že je pripravená dohodnúť sa s Boeingom aj mimosúdne.

Boeing 737 MAX bol celosvetovo odstavený po dvoch nehodách, pri ktorých zahynulo viac ako 300 ľudí. Boeing aj letecké spoločnosti stále predlžujú lehoty, keď sa lietadlo bude môcť opäť vrátiť do vzduchu.

Lízingová firma Avia Capital Services tvrdí, že havárie boli spôsobené „nedbalosťou a rozhodnutiami spoločnosti Boeing“ nielen pri projektovaní lietadla, ktoré bolo „chybné“, ale tiež pri „zadržiavaní kritických informácií“ americkému regulátorovi počas certifikácie.

Avia uviedla, že predtým, než boli lietadlá 737 Max celosvetovo vyradené z prevádzky, si od amerického výrobcu objednala 35 týchto strojov a odovzdala mu sumu 35 miliónov dolárov na zabezpečenie zákazky. Dodávka lietadiel bola naplánovaná na október 2019, ale bola presunutá až na marec 2022. Avia teraz požaduje vrátenie tejto sumy spolu s úrokmi, stratami na zisku vo výške 75 miliónov dolárov, 115 milióny dolárov z titulu kompenzácií a represívnej náhrady škôd. Rostec agentúre Reuters podanie žaloby potvrdil.

Boeing zažalovali v pondelok na súde v Chicagu. V žalobe sa píše, že firma „zámerne“ neprezradila svojim zákazníkom, vrátane Avia Capital Services, informácie o letovej spôsobilosti lietadla Max, aby ich ku kúpe lietadla prinútila.

Právny zástupca Steven Marks zo spoločnosti Podhurst Orseck denníku FT povedal, že kompenzácia, akú Boeing ruskému podniku ponúkol, nebola adekvátna. Pre podanie žaloby sa na neho obrátili aj ďalšie spoločnosti a Marks predpovedal, že prípad bude len prvý z mnohých.

Hovorca podniku Avia Capital Services v utorok ale ruskej agentúre TASS povedal, že „ak vedenie spoločnosti Boeing prejaví dobrú vôľu, Avia je pripravená rokovať a nájsť obojstranne výhodné mimosúdne riešenie kompenzujúce straty, ktoré utrpela“.

Dodal, že stroje boli objednané pre rad ruských leteckých spoločností, vrátane domácich aeroliniek Pobeda, ktoré sú nízkonákladovou dcérskou spoločnosťou Aeroflotu.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #Boeing #boeing 737 MAX