Poľská vláda schválila vyrovnaný rozpočet, prvý za 30 rokov

Poľská vláda v utorok schválila návrh vyrovnaného štátneho rozpočtu na rok 2020. Ak bude schválený, prvýkrát za 30 rokov by rozpočet krajiny nebol v deficite.

27.08.2019 18:54
debata (1)

Po rokovaní vlády to oznámil premiér Mateusz Morawiecki, podľa ktorého k vyrovnanému rozpočtu prispieva hlavne efektívny výber daní a zmeny v dôchodkovom systéme. Príjmy a výdavky majú byť 429,5 miliardy zlotých (2,5 bilióna Sk).

„Prvýkrát za 30 rokov sme predložili vyrovnaný rozpočet,“ vyhlásil premiér. Zdôraznil, že sa podarilo podstatne znížiť úniky peňazí do daňových rajov, ktoré sa pohybovali rádovo v miliardách zlotých. V minulom roku rozpočtový deficit predstavoval 10,4 miliardy.

Denník Rzeczpospolita už skôr uviedol, že rozpočet na rok 2020 ťaží z predaja frekvencií pre mobilné telefóny, práv na emisie oxidu uhličitého a z dôchodkovej reformy krajiny. Dohromady by tieto kroky mali priniesť 17,8 miliardy zlotých. Ďalších 14,9 miliardy zlotých pochádza zo zlepšenia výberu daní a 5,2 miliardy zlotých prinesú zmeny platieb systému sociálneho zabezpečenia.y Vyššie zdanenie alkoholu by malo vyniesť ďalších 1,1 miliardy zlotých, rovnakú sumu nová milionárska daň a 1,4 miliardy zmeny ekologickej dane.

Kritika ale označila vyrovnaný rozpočtový plán za vládnu trik v kampani pred parlamentnými voľbami, ktoré sa majú konať 13. októbra. Poukazuje na to, že vzhľadom na očakávané ekonomické spomalenie sú tieto predpoklady príliš optimistické. Rozpočet musia schváliť obe komory parlamentu a prezident.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #rozpočet