Čína trafila Trumpovu Achillovu pätu

Najväčšej ekonomike Ázie sa pomaly prestáva páčiť rola fackovacieho panáka zo strany Spojených štátov amerických. V už viac ako rok trvajúcej obchodnej vojne Čína po prvý raz reagovala na slovné vyhrážky Donalda Trumpa ohlásením zvýšenia ciel na americké výrobky. Nové obchodné bariéry nepríjemne zasiahnu amerických farmárov, ktorí sú hlavnými voličmi súčasného amerického prezidenta.

28.08.2019 13:00
debata (72)

Tvrdá americká reakcia na seba nedala dlho čakať. „Americký prezident môže v prípade vyhlásenia stavu núdze nariadiť americkým firmám odchod z Číny,“ uviedol americký minister financií Steven Mnuchin. V takom prípade by museli najväčšiu ekonomiku Ázie opustiť firmy ako Apple, General Motors či Ford. Razantný prístup Číny spolu s tvrdou reakciou USA poslal ku dnu americké aj ázijské akcie a zrejme aj trhy po celom svete.

Trump: Čínsky prezident je veľký vodca

Následne ako blesk z jasného neba prišiel telefonický rozhovor medzi americkým prezidentom Donaldom Trumpom a čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom. „Čínsky prezident Si Ťin-pching je veľký vodca a vítam jeho želanie dosiahnuť obchodnú dohodu. Teraz začneme rokovať veľmi vážne,“ napísal na svojom twitterovom účte Trump. Čínsky vicepremiér Liou Che zároveň uviedol, že americké firmy sú v Číne vítané a bude sa s nimi dobre zaobchádzať.

„Čína bude naďalej vytvárať dobré investičné prostredie a chrániť práva duševného vlastníctva,“ povedal. Najväčšia ekonomika Ázie je pritom známa kopírovaním moderných západných technológií. Napríklad čínsky automobil Zotye T600 akoby z oka vypadol nemeckému SUV vozidlu Volkswagen Touareg.

Práve snaha o väčšiu ochranu amerického duševného vlastníctva je dlhodobo kameňom úrazu prebiehajúcich americko-čínskych obchodných rokovaní. Trump tiež žiada skončenie štátnej podpory v podobe dotovaných cien energií a lacných úverov. Poslednou americkou podmienkou je zvýšenie nákupov amerických výrobkov, a to hlavne poľnohospodárskych produktov.

Napriek tomu Trump stále nevylúčil, že už v septembri zavedie až 15-percentné clá na čínske výrobky v hodnote 350 miliárd dolárov. V takom prípade budú americké obchodné bariéry platiť na všetok tovar dovezený z najväčšej ekonomiky Ázie. Potom by zrejme Čína zaviedla desaťpercentné clá na americké výrobky v hodnote 75 miliárd dolárov.

Prudký pád akcií

V reakcii na možné vyostrenie obchodnej vojny padli čínske akcie na najnižšiu hodnotu za posledných 11 rokov. Miestna mena jüan sa prepadla na najslabšiu hodnotu za posledných 11 rokov jeden americký dolár sa dá vymeniť za 7,15 čínskeho jüanu. Práve prudké oslabenie meny môže aspoň čiastočne vygumovať vysoké americké clá. Zároveň môže spôsobiť odliv zahraničného kapitálu z Číny, keďže slabšia mena bude znižovať zisky zahraničných koncernov v dolároch a eure. Profitovať z prudkého oslabenia budú jedine domáce firmy, ktorým ostane zachovaný zisk v jüanoch.

Trump je pripravený v prípade prudkého oslabenia čínskej meny zakázať americkým spoločnostiam poskytovať technológie čínskej spoločnosti Huawei. Tá dnes funguje práve vďaka 90-dňovej výnimke, ktorej platnosť vyprší 16. novembra 2019. Bez prístupu k operačnému systému Android sa mobilné telefóny Huawei stanú len kvalitnými fotoaparátmi neumožňujúcimi bezproblémové surfovanie po nete a využívanie najnovších appiek. V čínskom operačnom systéme Harmónia by po jeho spustení nefungoval napríklad internet banking, možnosť on-line rezervácie leteniek či hotelov.

Z napätej situácie momentálne najviac profituje zlato, ktoré je na najvyššej úrovni za posledných šesť rokov a jedna troyská unca sa predáva za 1¤540 dolárov. Americké akciové indexy najviac padali v piatok, keď až trojpercentnú stratu zaznamenal technologický index Nasdaq. Rovnako sa v piatok nedarilo ázijským akciám a najväčšiu stratu zaznamenal hongkonský index Hang Seng. Ten v piatok padol o tri percentná.

Vyostrí sa konflikt, doplatí naň Slovensko?

V pondelok po oznámení obnovení rokovaní akciové trhy opäť rástli. Lenže s rokovaniami to nemusí byť až také jednoznačné, ako tweetoval Trump.

„Na základe toho, čo viem, najlepší vyjednávači Spojených štátov amerických a Číny posledné dni neuskutočnili žiadne telefonické rozhovory. Obe strany spolu udržiavajú len kontakt na technickej úrovni,“ napísal na svojom twitterovom účte šéf čínskeho časopisu Global Times Hu Xijin. Ten je pritom vo svete vnímaný ako dôveryhodný zdroj zákulisných informácií pre dobré vzťahy s predstaviteľmi čínskej vlády. Už s príchodom septembra tak môže dôjsť k najradikálnej­šiemu vyostreniu americko-čínskej obchodnej vojny.

Najväčšiu obchodnú vojnu v histórií ľudstva pociťuje aj Slovensko. Čína je kľúčovým trhom pre SUV automobily vyrobené v bratislavskom závode Volkswagen Slovakia. Zároveň pre americké clá smeruje čoraz viac lacnej čínskej ocele do Európskej únie. V dôsledku straty zákaziek ohlásil prepustenie tisícov zamestnancov U. S. Steel Košice. Navyše problémy pre klesajúci odbyt na svetových trhoch pociťuje aj Nemecko, ktoré je hlavným obchodným partnerom Slovenskej republiky. Ekonomika pod Tatrami aj preto ešte počas prvých troch mesiacov tohto roka vzrástla o 3,7 percenta, ale v druhom štvrťroku už len o 1,9 percenta.

© Autorské práva vyhradené

72 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #obchodná vojna