Vláda rozhodla o uvoľnení viac ako jedného milióna eur pre okres Lučenec

Vláda na výjazdovom rokovaní v obci Buzitka v stredu zhodnotila plnenie akčného plánu rozvoja v okrese Lučenec. Ministri schválili aj uvoľnenie viac ako jedného milióna eur zo Všeobecnej pokladničnej správy pre tento okres, ktorý patrí medzi najmenej rozvinuté.

28.08.2019 09:44 , aktualizované: 12:40
Buzitka Vláda Rokovanie Výjazdové Foto: ,
Na snímke v pozadí uprostred premiér Peter Pellegrini počas výjazdového rokovania vlády v obci Buzitka, okres Lučenec.
debata (9)

Plánovaný milión sa rozdelí v okrese Lučenec medzi 52 projektov obcí, občianskych združení a ďalších organizácií. Ďalšie prostriedky naviac schválili ministri na vznik centra pre rozvoj inovácií v meste Lučenec a pre ďalšie menšie obce na infraštruktúru.

Akčný plán rozvoja okresu Lučenec schválili 23. júna 2016, pričom v minulom roku k nemu schválili dva dodatky a tretí v marci tohto roka. Cieľom akčného plánu je znížiť mieru nezamestnanosti v okrese podporou vytvorenia 1 440 pracovných miest do roku 2020. Z predlo­ženého informatívneho materiálu vyplýva, že k 30. júnu tohto roka bolo v okrese Lučenec vytvorených až 1 961 pracovných miest s podporou regionálneho príspevku (RP) a európskych štrukturálnych a investičných fondov (EŠIF). Miera evidovanej nezamestnanosti v okrese od polovice roka 2016, keď dosahovala 16,09 percenta, klesla na 7,78 percenta k 30. júnu.

Predpokladaná suma investícií v rokoch 2016 – 2020 bola v rámci akčného plánu v okrese Lučenec schválená na 148 miliónov eur. Z európskych štrukturálnych a investičných fondov má ísť 93 miliónov eur. Výšku regionálneho príspevku určili v akčnom pláne pre tento okres na 4,295 milióna eur. Doteraz bolo 42 žiadostí o regionálny príspevok v sume 3,17 mil. eur schválených a zazmluvnených. Vyčerpané prostriedky nateraz presiahli necelých 861-tisíc eur.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #lučenec #vláda SR #výjazdové rokovanie