Trhy vzali Taliansko na milosť, pomáha mu nádej na novú vládu

Výnosy talianskych štátnych dlhopisov so splatnosťou desať rokov vo štvrtok prvýkrát klesli pod jedno percento.

29.08.2019 07:37
debata (2)

Dopyt po nich podľa analytikov podporila hlavne nádej, že čoskoro vznikne nová talianska vláda a že sa podarí odvrátiť nové voľby.

Výnosy sa pohybujú opačne k cenám – ak je vyšší dopyt, cena sa zvyšuje a výnos klesá. Výnos dlhopisu so splatnosťou desať rokov počas štvrtka klesol na 0,985 percenta, kde ešte nikdy nebol. Doterajšie minimum bolo z roku 2015. Znižoval sa aj výnos dlhopisu so splatnosťou 30 rokov, ktorý sa zastavil tesne nad dvoma percentami.

Dlhodobé talianske dlhopisy sú v eurozóne jednými z mála, ktoré ponúkajú výnos vyšší ako nula, upozorňuje denník Financial Times. Výnos dvojročných papierov, ktoré citlivo reagujú na politické zmeny, klesol na mínus 0,15 percenta.

Napäté rokovania o vytvorení novej vládnej koalície sa vo štvrtok posunuli vpred. Dve hlavné politické strany, stredoľavá Demokratická strana (PD) a protestné Hnutie piatich hviezd (M5S), sa totiž dohodli, že budú v rozhovoroch o novej vláde pokračovať a že na čele kabinetu by mal byť premiér v demisii Giuseppe Conte.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #dlhopis