Nečakané, ale pozitívne. Dôvera v ekonomiku eurozóny sa zvýšila

Dôvera v ekonomiku eurozóny sa v auguste nečakane zlepšila. Uviedla to vo štvrtok Európska komisia.

29.08.2019 14:17
debata (1)

Index ekonomického sentimentu (ESI) dosiahol v auguste 103,1 bodu oproti júlovej hodnote 102,7 bodu. V minulom mesiaci pritom zaznamenal pokles zo 103,3 bodu v júni a ekonómovia očakávali, že pokles bude pokračovať aj v auguste a index dosiahne 102,3 bodu.

Zlepšila sa napríklad nálada v priemyselnom sektore, pričom analytici počítali s ďalším zhoršením. Príslušný čiastkový index dosiahol v auguste –5,9 bodu, zatiaľ čo v júli to bolo –7,3 bodu. Analytici očakávali, že nálada sa ešte zhorší a index dosiahne –7,5 bodu.

Výrazne sa zlepšila nálada aj v maloobchodnom sektore. Príslušný čiastkový index vzrástol z –0,7 bodu v júli na 0,5 bodu.

Opačne sa však vyvíjala nálada medzi spotrebiteľmi a najmä v sektore služieb. Podindex spotrebiteľskej dôvery dosiahol v auguste –7,1 bodu po –6,6 bodu v júli. Pokles je do veľkej miery výsledkom zhoršenia spotrebiteľských očakávaní, čo sa týka celkovej ekonomickej situácie.

V oblasti služieb klesol podindex na 9,3 bodu z 10,6 bodu v júli. Ekonómovia so zhoršením nálad počítali, očakávali však, že index klesne len na 10,5 bodu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #eurozóna #ekonomická dôvera