Nový vlajkový telefón Huwaei bude bez aplikácií Googlu

Nový vlajkový telefón čínskej spoločnosti Huawei nebude pre obchodné reštrikcie zo strany Spojených štátov vybavený populárnymi aplikáciami firmy Google, ako sú Google Maps, YouTube alebo kľúčový obchod Google Play. Informuje o tom vo štvrtok server BBC.

29.08.2019 15:07
debata (41)

Podľa zdrojov agentúry Reuters plánuje Huawei nové vlajkové telefóny Mate 30 predstaviť 18. septembra v Mníchove, zatiaľ však nie je jasné, kedy sa prístroje začnú predávať. Analytici upozorňujú, že pre absenciu aplikácií firmy Google bude ťažké prilákať zákazníkov.

Spojené štáty v polovici mája zaradili Huawei na čiernu listinu, čo znamená, že americké podniky potrebujú špeciálne povolenie, ak chcú tejto čínskej firme dodávať svoje produkty.

Neskôr Washington obchodné reštrikcie voči Huawei predbežne zmiernil. Hovorca Googlu však uviedol, že toto zmiernenie reštrikcií sa netýka nových produktov, ako je práve Mate 30. Tento telefón tak podľa neho nemožno predávať s licencovanými aplikáciami a službami spoločnosti Google.

To podľa BBC znamená, že nový telefón firmy Huawei nebude mať prístup ani k obchodu Google Play, čím by používatelia mohli stratiť prístup aj k ďalším populárnym aplikáciám.

Americké ministerstvo obchodu podľa Reuters dostalo viac ako 130 žiadostí amerických firiem o povolenie dodávok pre Huawei, žiadne povolenie však zatiaľ neposkytlo. Spoločnosť Google neuviedla, či požiadala o povolenie poskytovať firme Huawei svoje aplikácie. Už skôr však dala najavo, že by chcela zostať dodávateľom tohto čínskeho podniku.

41 debata chyba
Viac na túto tému: #Google #Čína #USA #Huawei #obchodná vojna