Forint trpí, voči euru testuje rekordné dno

Maďarský forint sa vo štvrtok voči euru prepadol na rekordné minimum, euro popoludní stálo až 331,85 forintu.

30.08.2019 09:05
debata (7)

K poklesu kurzu meny prispievajú obavy z globálnej recesie, obchodné vojny a odchod Británie z Európskej únie bez dohody.

V porovnaní s ďalšími menami v regióne strednej a východnej Európy tento rok forint vykazuje k euru najhorší výkon. Predchádzajúce minimum bolo z vlaňajšieho júla, keď kurz predstavoval 330,75 forintu za euro, uviedla agentúra Bloomberg.

Maďarská centrálna banka na začiatku tohto týždňa potvrdila svoj umiernený postoj, teda že naďalej podporuje nízke úrokové sadzby. K poklesu forintu sa odmietla vyjadriť. Vo vyhlásení zaslanom agentúre Reuters uviedla, že nemá žiadny cieľ vývoja výmenného kurzu, a preto nebude otázky na túto tému komentovať.

„Všetky rozvíjajúce sa trhy smerujú týmto smerom,“ povedal obchodník maďarskej divízie Raiffeisen Bank International István Gondi. „Forint sa chvíľu zdal úplne pevný, ale keď sa objavia také turbulencie, všetkých nakoniec pohltia vlny.“

Forint postupne klesá už roky, jeho najnovší prepad zrýchlili obavy o zdravie globálnej ekonomiky. Index mien rozvíjajúcich sa trhov, ktorý zostavuje spoločnosť MSCI teraz smeruje k najhoršiemu mesačnému výkonu za viac ako sedem rokov. Investori totiž dávajú prednosť relatívnemu bezpečiu v podobe dolárových aktív. S výnimkou thajského bátu v auguste klesla k doláru každá mena, upozorňuje Bloomberg.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #euro #forint