Po brexite v piatok bude v britskom závode Toyoty deň voľna

Japonská automobilka Toyota nebude deň po vystúpení Británie z Európskej únie vyrábať autá vo svojom britskom závode.

30.08.2019 14:28
debata

Pozastavenie výrobných liniek je súčasťou plánov spoločnosti zvládnuť prípadné problémy spojené s očakávaným neriadeným brexitom.

Práve automobilový sektor, ktorý je najväčším britským exportérom tovarov, patrí k najväčším kritikom tvrdého brexitu. Sektor varuje, že clá, meškanie dodávok v dôsledku kontrol na hraniciach a nová byrokracia tvrdo zasiahnu do produkcie áut.

Britský premiér Boris Johnson však trvá na tom, že Británia opustí Európsku úniu 31. októbra s dohodou alebo bez nej. Ak má však vystúpiť s dohodou, tak podľa Johnsona len s takou, ktorá bude vychádzať z nových podmienok, nie z tých, ktoré vyrokovala jeho predchodkyňa Theresa Mayová.

Toyota, ktorá má závod v meste Burnaston v grófstve Derbyshire, sa na celkovej produkcii áut v Británii podieľala minulý rok vyše 8 %. „V prvý deň po brexite, čo je piatok 1. novembra, sa vyrábať nebude. Produkciu obnovíme v pondelok a utorok,“ uviedol hovorca japonskej spoločnosti.

Pred tvrdým brexitom opakovane varuje aj britské Združenie výrobcov a predajcov áut (SMMT). To v týchto dňoch oznámilo ďalší mesačný pokles produkcie, teraz za júl. Výroba áut v Británii klesla v júli o 10,6 % na 108.239 áut. Od začiatku roka vyrobili v Británii takmer 774.760 áut, čo v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka znamená pokles o 18,9 %.

Ako povedal šéf SMMT Mike Hawes, Británia nevyhnutne potrebuje odchod z Európskej únie s dohodou. Takýto vývoj upokojí situáciu, zvýši objem investícií a umožní britskému automobilovému sektoru udržať si konkurencieschop­nosť.

debata chyba
Viac na túto tému: #Toyota #Veľká Británia #Brexit