Predzvesť krízy? Americkí boháči začínajú šetriť

Bohatí ľudia v Spojených štátoch začali obmedzovať celú škálu svojich výdavkov, od realít až po šperky. Kým menej bohatí ďalej míňajú, náhly pokles výdavkov najvyššej spoločenskej vrstvy by sa podľa ekonómov mohol preliať do zvyšku ekonomiky a byť tak ďalšou brzdou hospodárskeho rastu, píše spravodajský server CNBC.

31.08.2019 07:24
debata (3)

Trh luxusných nehnuteľností zažíva najhoršiu rok od finančnej krízy. Predaje v drahých lokalitách, ako je napríklad newyorský Manhattan, klesajú už šesť štvrťrokov po sebe. Podľa spoločnosti Redfin sa predaj domov za ceny od 1,5 milióna dolárov v USA v druhom štvrťroku znížil o viac ako päť percent.

Zle sa vedie tiež luxusným obchodným domom, preslávený Barney's požiadal o vyhlásení konkurzu a ochranu pred veriteľmi a Nordstromu klesajú príjmy už tri štvrťroky. Naopak, Wal-Mart a Target, ktoré cielia na bežných spotrebiteľov, hlási silnejší než očakávaný rast.

Ďalší dôkaz, že boháči začínajú škrtiť výdavky, priniesla v auguste aukcia na automobilovom týždni v kalifornskom Pebble Beach. Tam, kde predtým ceny lámali rekordy, predaj najdrahších áut sklamal. Kupca našla len necelá polovica automobilov ponúkaných za jeden a viac miliónov dolárov. Na odbyt išli autá za ceny do 75 000 dolárov, často drahšie než za odhadnú cenu.

V prvej polovici roka 2019 sa predaj na umeleckých dražbách prvýkrát za niekoľko rokov rokov znížil. Predaj aukčnej siene Sotheby's klesol medziročne o desať percent a Christie's o 22 per­cent.

Posledné údaje naznačujú, že bohatí v USA si začínajú svoje peňaženky strážiť. Pokiaľ budú ich výdavky klesať aj naďalej, dôsledky môže pocítiť celá ekonomika. Podľa Marka Zandiho, hlavného ekonóma agentúry Moody's Analytics, pripadá na desať percent najbohatších ľudí takmer polovica všetkých výdavkov spotrebiteľov. V posledných dvoch rokoch však ich výdavky klesli, kým výdavky strednej triedy sa zrýchľovali. Majetní ľudia, naopak, hromadia úspory, za posledné dva roky ich viac ako zdvojnásobili.

Existujú dve hlavné príčiny poklesu ich majetku: výkyvy na finančných trhoch a spomalenie globálneho rastu. V rukách 10 percent najbohatších ľudí je v USA viac ako 80 percent akcií, takže táto skupina je omnoho citlivejšia na prudké zmeny na trhoch akcií a dlhopisov. Bohatí navyše vlastnia podniky, ktoré pôsobia aj za hranicami USA, a preto sa stali v podstate systémom včasného varovania pred hospodárskymi búrkami kdekoľvek na svete. Naproti tomu stredná trieda ťaží zo silnej zamestnanosti a relatívne stabilného trhu s bývaním.

Americká ekonomika, ktorá sa viac ako desať rokov vyznačovala tým, že bohatí žnú zisky a ženú hore výdavky, sa teraz obrátila. Teraz sú to priemerní Američania, kto prosperuje, zatiaľ čo trieda investorov signalizuje spotrebiteľskú recesiu. Majetní stále majú veľa bohatstva, ktoré môžu minúť. Pre ich výdavky je ale dôležitá dôvera a istota. A to im práve teraz, v časoch obchodnej vojny a nepokojných kapitálových trhov, chýba, píše CNBC.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #kríza #USA #bohatstvo