Rakúšania majú ďalší jadrový terč. Nechcú dostavbu českej elektrárne Dukovany

Rakúsko nesúhlasí s dostavbou českej jadrovej elektrárne Dukovany. Rakúski politici nevylučujú ani žalobu na Česko.

01.09.2019 07:54
debata (16)

Rakúsko nesúhlasí s dostavbou českej jadrovej elektrárne Dukovany. V tlačovom vyhlásení to uviedlo rakúske ministerstvo udržateľnosti a cestovného ruchu, ktoré spravuje agendu niekdajších ministerstiev životného prostredia a poľnohospodárstva. Reaguje tak na informácie, podľa ktorých nové jadrové bloky v Dukovanoch v piatok získali kladný posudok vplyvov na životné prostredie (EIA).

„Plánovanú výstavbu odmietame,“ uviedlo rakúske ministerstvo a dodalo, že na tomto názore trvá. Ministerstvo tiež poznamenalo, že do posudzovania EIA pripojilo svoj názor takmer 80 000 Rakúšanov, čo dokazuje, že téma českej jadrovej energetiky je v Rakúsku považovaná za dôležitú. „Náš cieľ je preto 100 percent obnoviteľnej energie,“ dodalo rakúske ministerstvo.

Kritiku voči vydaniu kladného stanoviska EIA v piatok podľa agentúry APA vyslovila tiež niekdajšia rakúska ministerka životného prostredia Elisabeth Köstingerová. „Je absolútne nepredstaviteľné, že sa dnes ešte môžu stavať nové jadrové reaktory,“ uviedla vo vyhlásení. „Jadrová elektráreň nie je technológiou budúcnosti, nie je čistá, nie je šetrná ku klíme, nie je lacná a predovšetkým je nebezpečná,“ dodala.

Köstingerová žiada konanie EIA zopakovať a tiež zverejniť program financovania výstavby nových reaktorov, uviedla APA. Tiež ministerstvo udržateľnosti poznamenalo, že Česká republika ešte o spôsobe financovania dostavby jadrových elektrární nerozhodla.

Rakúšania nevylučujú žalobu na Česko

Zástupca dolnorakúskej hajtmanky Stephan Pernkopf a Köstingerová nevylučujú žalobu na Česko u Európskej únie pre financovanie dostavby českej jadrovej elektrárne Dukovany. V noci na nedeľu to na svojom webe napísal rakúsky denník Kurier.

Köstingerová a Pernkopf, ktorý v dolnorakúskej vláde zastáva tiež post ministra životného prostredia, chcú od Prahy vedieť, kto budovanie nových reaktorov bude financovať. „Potom môžeme preveriť, či je v EÚ možná žaloba pre štátnu pomoc (pri financovaní),“ povedala Köstingerová.

Obom rakúskym politikom sa nepáči ani plánované predĺženie životnosti existujúcich reaktorov. Dodali, že európsky súdny dvor aj v týchto prípadoch označil za nevyhnutný nový posudok EIA, preto ho chcú požadovať.

Pernkopf dodal, že chce od EÚ jasný signál. „Nie je možné, aby niektoré krajiny pod pláštikom ochrany klímy teraz postavili jadrové elektrárne,“ povedal s tým, že nukleárne elektrárne sú nebezpečné, drahé a nie sú prostriedkom ochrany klímy.

Rakúsko sa zrieklo jadra

Rakúsko sa vydalo nejadrovou cestou výroby elektrickej energie. Na základe referenda z roku 1978 sa táto alpská republika rozhodla neprevádzkovať svoju dokončenú elektráreň Zwentendorf a trvalo sa zriekla výroby energie z jadra. Preto sa tiež dlhodobo k jadrovým energetickým programom susedných štátov stavia kriticky.

České ministerstvo životného prostredia tvrdí, že stavba nového jadrového zdroja s výkonom do 2400 megawattov bude mať prijateľné vplyvy na životné prostredie a zdravie obyvateľov. Zámer na stavbu jedného až dvoch nových blokov nechala úradu posúdiť spoločnosť ČEZ. Záväzné stanovisko na posúdenie vplyvov na životné prostredie nie je povolením výstavby, ale odborným podkladom pre ďalšie konanie.

Štyri terajšie bloky jadrovej elektrárne Dukovany sprevádzkovali v rokoch 1985 až 1987. Plány na prípadnú stavbu nového jadrového zdroja v Česku niekoľko rokov brzdia nejasnosti o spôsobe jeho financovania.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Rakúsko #Mochovce #jadrová energetika #Dukovany