Česi rátali ceny po 1993: Trojnásobne vyššie, ale koruna o štvrtinu silnejšia

Ceny tovarov a služieb sa v Česku od vzniku krajiny v roku 1993 takmer strojnásobili, zatiaľ čo kurz českej koruny sa posilnil zhruba o štvrtinu. Vyplýva to z analýzy Raiffeisenbank.

01.09.2019 09:55
debata (16)

„Za 100 Kč uložených v roku 1993 pod vankúš si tak v českých obchodoch teraz kúpime len tretinu tovaru, čo v roku 1993. Ale ak chceme minúť túto stokorunu v zahraničí, kúpime si zhruba rovnako objemný nákup, lebo v cudzine ceny rástli ceny približne takým tempom, ktorý zodpovedal posilneniu koruny,“ povedala analytička Raiffeisenbank Helena Horská. Posilnenie koruny voči marke a neskôr euru tak kompenzovalo nárast cien v zahraničí.

Ako pripomenula, v januári 1990 ekonóm Valter Komárek povedal, že reálny kurz koruny k nemeckej marke je dve až tri koruny. Po 28 rokoch marka už neexistuje, v prepočte by teraz ale stála 13 korún (presne 13,20), rovnako ako v roku 2009. Je to o asi päť korún menej ako na začiatku transformácie krajiny, keď marka stála 18 korún.

Súčasný kurz koruny reflektuje proexportnú orientáciu českej ekonomiky. „Domáci trh nebol nikdy dostatočne veľký, aby zabezpečil ‚prácu‘ produktívnemu obyvateľstvu, takže neostávalo nič iné, než sa zapojiť do európskych či globálnych výrobných reťazcov. A v tom nám pomohol slabší kurz, než by si ekonomika mohla skutočne dovoliť,“ upozornila Horská.

Od roku 1989 česká mena prešla štyrmi zásadnými až kritickými okamihmi. Prvý nastal hneď po nežnej revolúcii, keď počas ekonomickej transformácie koruna prešla niekoľkými devalváciami, pri ktorých prišla o 114 percent hodnoty. Druhý nastal v máji 1997 v súvislosti s ázijskou menovou krízou (oslabenie koruny o 14 percent). Tretí okamih, na ktorý neradi spomínajú českí exportéri, bolo prudké posilňovanie koruny v súvislosti s privatizačnými tokmi na prelome 2001 a 2002. A štvrtý bolo umelé oslabenie kurzu v novembri 2013 Českou národnou bankou v snahe zabrániť poklesu cien a podporiť oživenie ekonomiky.

Vývoj českej ekonomiky sa prejavoval aj na kurze koruny, uviedol analytik spoločnosti Starteepo Dušan Jilčík. Prvé väčšie hospodárske ťažkosti, na ktoré reagovala vláda Václava Klausa ekonomickými balíčkami, spôsobili pokles kurzu k americkému doláru z 27 korún na 35 v januári 1997. Najviac potom Česi museli dať za dolár v októbri roku 2000, keď sa dala americká mena zaobstarať za 41 Kč. Odvtedy česká koruna skôr dlhodobo posilňuje (až na menové intervencie ČNB 2013 až 2017). Najlacnejšie mohli Česi kúpiť dolár v júni 2008, keď bol za približne 15 korún.

Voči euru má česká koruna kratšiu históriu. Pri vzniku eurozóny v januári 1999 stálo euro 37 korún a najlacnejšie ho Česi mohli zaobstarať dvakrát v histórii. V januári 2008 stálo 24 korún pri blížiacej sa finančnej kríze a potom v 'druhom dni hospodárskej recesie "v roku 2011. Vtedy bolo euro v prvej polovici roka opäť okolo 24 korún.

Koruna je podľa Horskej niekedy s nadsádzkou považovaná za ochrannú hrádzu českej ekonomiky pred vonkajšími turbulenciami.

„Kurz koruny ale zvládne dopady zvonku iba tlmiť, nie ich zastaviť, ako ukázala aj skúsenosť s globálnou finančnou krízou. Oslabenie koruny pomôže, ale nezachráni český export. Keď nie sú zákazky, je jedno, za koľko sa predáva euro,“ uviedla.

Český národ je podľa nej na svoju menu hrdý, ako ukázali napríklad nesúhlasné reakcie Čechov na umelé oslabenie českej koruny v novembri 2013. Upozornila v tejto súvislosti na to, že Česko ako jediná nástupnícka krajina Rakúska-Uhorska používa pre svoju menu rovnaký názov bez prerušenia dodnes. Koruna dokonca prežila druhú svetovú vojnu, uzavrela.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #koruna