Desať miliárd dolárov. Trumpove clá americkú elektroniku vyšli draho

Doterajšie clá, ktoré USA uvalili na čínske tovary, už od júla minulého roka stáli americké elektronické odvetvie 10 miliárd USD, hoci sa sústreďovali hlavne na súčiastky a dielce.

02.09.2019 08:30
debata (23)

Uviedlo to združenie amerických firiem z oblasti spotrebiteľských technológií Consumer Tech Association (CTA), ktorého členmi je 2 000 spoločností. Nové clá, ktoré nadobudli platnosť v nedeľu, sa pritom týkajú hotových produktov, napríklad smart hodiniek, stolových počítačov, digitálnych kamier a lítiových batérií. Podľa CTA sa nové clá dotknú spotrebných elektronických tovarov v hodnote 52 mld. USD.

„Ceny pre spotrebiteľov sa pravdepodobne nezvýšia od nedele,“ povedala pre televíziu CNBC Bronwyn Floresová, hovorkyňa CTA. „Ale možno sa to začne prejavovať v novembri … Zvýšenie cien začne byť viditeľné počas tohtoročných sviatkov,“ dodala. Ďalšie americké clá, ktoré sú naplánované na december, sa pritom podľa CTA dotknú spotrebnej elektroniky za 115 mld. USD, vrátane smartfónov, laptopov, tabletov a herných konzol.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #obchodná vojna #clá