Duslo plánovalo investície, ale zastavilo ich. Slovensko je pre firmu drahé

Chemický závod Duslo, a.s. v Šali plánoval vybudovať výrobňu liadku vápenatého za približne 30 miliónov eur. Zastavil však všetky rozvojové investície. Dôvodom majú byť okrem iného aj zvyšujúce sa náklady na pracovnú silu.

02.09.2019 20:52 , aktualizované: 03.09.2019 11:51
debata (10)

"Spoločnosť Duslo, a.s. zastavila všetky rozvojové investície, a to hlavne z titulu vysokých cien elektrickej energie, rôznych sociálnych balíčkov a taktiež z titulu nezmyselného zvyšovania minimálnej mzdy, zavedenia dovolenkových poukazov a podobne,“ uviedol pre agentúru SITA generálny riaditeľ firmy Petr Bláha.

Chemický gigant pritom len prednedávnom avizoval investície. V zámeroch, ktoré predložil na posudzovanie vplyvov na životné prostredie (EIA), informoval o plánoch zaviesť do výroby nové typy granulovaného hnojiva s prídavkom lignitu a taktiež vybudovať výrobňu liadku vápenatého za približne 30 mil. eur.

Firma už v minulosti kritizovala niektoré kroky vlády v sociálnej politike. Za výrazný zásah do nákladov označila zvýšenie príplatkov za prácu v noci, v sobotu a v nedeľu, ktorého druhá fáza platí od mája tohto roka.

"Dopad na osobné náklady v roku 2019 je viac ako 700-tisíc eur. V druhej etape sa zvýšia osobné náklady o 250-tisíc eur, takže sumárny dopad úpravy príplatkov berúc do úvahy zvýšenia v rokoch 2018 a 2019 je takmer milión eur ročne,“ uviedol pre agentúru SITA ešte v máji Karel Hanzelka, hovorca koncernu Agrofert, a. s., do ktorého Duslo patrí. Závod má aktuálne takmer 2 000 zamestnancov.

O ďalších zmenách pre zamestnávateľov sa pritom bude v parlamente rokovať už v septembri. Poslanci za Smer-SD predložili návrh novely zákona o minimálnej mzde, podľa ktorého by najnižšie hrubé zárobky na Slovensku od roku 2021 tvorili najmenej 60 % z priemernej mzdy na Slovensku. V roku 2021 by tak minimálna mzda mala dosiahnuť aspoň 60 % z priemernej mzdy na Slovensku v roku 2019. Rozhodovať sa bude aj o návrhu novely Zákonníka práce od poslancov za SNS, podľa ktorého majú mať aj rodičia do 33 rokov veku od začiatku budúceho roka nárok na päť týždňov dovolenky namiesto súčasných štyroch týždňov.

Duslo patrí k najvýznamnejším spoločnostiam chemického priemyslu na Slovensku. Je súčasťou medzinárodného koncernu Agrofert, pôsobiaceho v chemickom priemysle, poľnohospodárstve a potravinárstve. V roku 2005 Duslo, a.s. získalo akcie spoločnosti Istrochem, a.s. a od 1. januára 2006 je Istrochem súčasťou Duslo, a.s. Spoločnosť sa vyprofilovala na výrobcu hnojív európskeho významu a globálneho dodávateľa gumárskych chemikálií.

Ako vyplýva zo zámeru predloženého na posudzovanie vplyvov na životné prostredie (EIA), pôvodne Duslo plánovalo investíciu do výrobne liadku vápanatého pre zvyšujúci sa dopyt po tomto produkte na trhu s dusíkatými hnojivami. „Zabezpečí sa konkurencieschop­nosť spoločnosti na trhu s hnojivami, čo priamo súvisí s udržaním a možnosťami ďalšieho rozvoja podnikania a s udržaním nízkej miery nezamestnanosti v tomto regióne,“ uvádza sa v materiáli.

Výrobná jednotka hnojív mala byť umiestnená v už existujúcom bloku. Ročnú kapacitu liadku vápenatého pritom chemický závod odhadoval na 144 540 ton. Začiatok výstavby plánovalo Duslo Šaľa na marec roku 2021. Ukončenie prác odhadovali na september nasledujúceho roku.

Liadok vápenatý je granulovaný produkt, ktorý sa veľmi dobre rozpúšťa vo vode. Ide o typické hnojivo používané na prihnojovanie počas vegetácie a je zvlášť vhodné pre plodiny náročné na vápnik. Liadkový dusík pôsobí ihneď a je vhodný tam, kde je potrebné rýchlo podporiť rast rastlín. Nie je potrebné ho zapracovávať do pôdy, pretože na jeho rozpúšťanie stačí vzdušná vlhkosť.

Chemický závod Duslo vyrába čpavok od roku 1964. Ten je základnou surovinou na výrobu priemyselných hnojív, ktoré spolu s gumárenskými chemikáliami a ďalšími produktmi patria do výrobného portfólia firmy. Duslo je súčasťou nadnárodného koncernu Agofert, globálne pôsobiaceho v chemickom priemysle, poľnohospodárstve, potravinárstve, lesníckom a drevárskom priemysle, pozemných technológiách, dopravnej technike, obnoviteľných zdrojoch a médiách. Koncern so sídlom v Prahe má 34-tisíc zamestnancov, ktorí pracujú v 18-tich krajinách na štyroch kontinentoch.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #Duslo Šaľa