Porušili svoje slovo, sťažuje sa pre clá Čína na USA vo WTO

Čína podala na Svetovej obchodnej organizácie (WTO) sťažnosť na Spojené štáty, a to pre nové clá, ktoré Washington zaviedol na dovoz čínskeho tovaru.

03.09.2019 08:51
debata (2)

Oznámilo to v pondelok čínske ministerstvo obchodu. Clá podľa ministerstva porušujú konsenzus, na ktorom sa vedúci predstavitelia oboch krajín zhodli na stretnutí v Osake, uviedla agentúra Reuters.

V USA v nedeľu vstúpila do platnosti nové clá na dovoz čínskeho tovaru v ročnej hodnote 112 miliárd dolárov. Na 15. decembra navyše Washington chystá druhú vlnu ciel, ktorá by sa mala dotknúť čínskeho dovozu do USA v hodnote zhruba 160 miliárd dolárov.

Čína v reakcii na krok Washingtonu ohlásila dodatočné clá na tovar z USA v ročnej hodnote 75 miliárd dolárov. Nové čínske clá sčasti nadobudla platnosť v nedeľu, zvyšok je naplánovaný na 15. decembra. Peking nespresnil hodnotu tovaru, ktorého sa v nedeľu zavedená clá týkajú.

Americký prezident Donald Trump a jeho čínsky náprotivok Si Ťin-pching sa na júnovej schôdzke v Osake dohovorili, že obnovia rokovania o vzájomnej obchodnej dohode, ktorá má vyriešiť colnú vojnu. Trump vtedy uviedol, že zatiaľ nemieni zavádzať ďalšie cla.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #obchodná vojna