Maloobchodné tržby klesli už tretíkrát po sebe

Tržby v maloobchode na Slovensku pokračovali v medziročnom poklese aj v júli. Ľudia totiž v obchodoch minuli o 0,9 % menej ako v rovnakom období vlani.

04.09.2019 11:31
debata (4)

Ide tak už o tretí mesiac v poradí s medziročným poklesom maloobchodných tržieb, pričom v porovnaní s júnom sa ešte prehĺbil o 0,5 percentu­álneho bodu. Medzimesačne tržby v maloobchode na Slovensku v júli oproti júnu klesli o 0,2 %.

Ako ďalej informoval Štatistický úrad SR (ŠÚ), júlový vývoj ovplyvnili medziročne nižšie tržby hlavne v maloobchode v nešpecializo­vaných predajniach o 2,3 % a v maloobchode so zariadeniami pre informačné a komunikačné technológie v špecializovaných predajniach o 17,5 %. Medziročne vyššie tržby boli hlavne v maloobchode s ostatným tovarom pre domácnosť v špecializovaných predajniach o 4,7 %, v obchode s potravinami, nápojmi a tabakom v špecializovaných predajniach o 6,2 % či v stánkoch a trhoch o 7,1 %.

Ostatné sektory vnútorného obchodu však v júli zaznamenali naopak nárast tržieb. Po predchádzajúcom poklese sa k rastu tržieb vrátil aj predaj a oprava motorových vozidiel a motocyklov, a to o 8,7 %. Tržby vo veľkoobchode medziročne stúpli o 1 %, v ubytovaní až o 23,7 % a v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev dokonca až o 27,5 %. Medzimesačne v júli oproti júnu rástli najmä tržby v predaji a oprave motorových vozidiel a motocyklov o 3,8 % a v ubytovaní o 3 %. Vyššie boli aj tržby v reštauráciách a pohostinstvách o 1,9 % a vo veľkoobchode o 1,4 %.

Za sedem mesiacov tohto roka tak bol objem tržieb v maloobchode rovnaký ako pred rokom. Celkové tržby vo veľkoobchode zaznamenali mierny medziročný nárast o 1,7 %, v predaji a oprave motorových vozidiel a motocyklov sa zvýšili o 6,3 %, v ubytovaní o 10,7 % a v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev o 15,3 %.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #maloobchod #maloobchodný predaj