Program novej šéfky ECB: Zelená Európa, podpora rastu

Európska ekonomika potrebuje ďalšie opatrenia podporujúce hospodársky rast, bude však nutné k nim pristupovať s rozvahou a predísť ich možným negatívnym dopadom. Europoslancom to v stredu v Bruseli povedala Christine Lagardeová, ktorú členské štáty EÚ navrhujú na post šéfky Európskej centrálnej banky (ECB).

04.09.2019 14:33
debata (3)

Medzi jej hlavné ciele bude však patriť aj snaha o udržanie cenovej stability, dvojpercentný inflačný cieľ a boj proti klimatickým zmenám, oznámila Francúzka počas vypočutia v hospodárskom a menovom výbore europarlamentu.

Predstavitelia ECB dávajú v posledných týždňoch najavo obavy z toho, že očakávané spomalenie hospodárskeho rastu je ešte výraznejšie, než sa pôvodne predpokladalo. Banka preto chystá ďalšie stimuly v podobe zníženia úrokových sadzieb či ďalších nákupov dlhopisov.

Lagardeová doterajšiu politiku odchádzajúceho šéfa ECB Maria Draghiho nekomentovala, pripustila však, že plánuje v prorastových krokoch ešte nejaký čas pokračovať. Zároveň však vyhlásila, že nechce dopustiť, aby prílišné používanie týchto opatrení viedlo k negatívnym dôsledkom.

„Je jasné, že cenová stabilita zostane hlavnou orientáciou Európskej centrálnej banky,“ povedala francúzska ekonómka.

Uviedla tiež, že bude pokračovať v snahe udržať celkovú hladinu inflácie na vytýčenej hranici okolo dvoch percent, pričom jej nebude proti mysli, keby túto hodnotu mierne prekonala. Nízka miera inflácie je v súčasnosti považovaná za problém pre dosiahnutie želaných hodnôt rastu.

Europarlament má v otázke vymenovania prezidenta ECB, ktorého funkčné obdobie je osemročné, iba poradnú úlohu. Konečné slovo má Európska rada, teda prezidenti a premiéri členských krajín bloku. Vypočutie v europarlamente je tak skôr formálne.

Poslanci oceňovali fakt, že na čele ECB bude prvýkrát v histórii žena. Rad otázok sa točil okolo toho, či a ako plánuje Lagardeová napĺňať jeden z hlavných cieľov budúcej šéfky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej, ktorým je smerovanie k „zelenej Európe“.

„Osobne si myslím, že každá inštitúcia by mala riziko klimatických zmien a ochranu životného prostredia radiť medzi kľúčové body svojho poslania,“ povedala poslancom Lagardeová, ktorá kvôli novej pozícii odchádza z čela Medzinárodného menového fondu. Jednou z možností, ako v tejto veci môže byť ECB aktívna, je podľa nej napríklad nákup dlhopisov firiem prispievajúcich k znižovaniu uhlíkových emisií.

Lagardeová by mala súčasného prezidenta Draghiho nahradiť od 1. novembra.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #ECB #euro #Christine Lagardeová