Nižšia DPH bude len na zdravé potraviny

Predloženie poslaneckého pozmeňovacieho návrhu, ktorý sa týka návrhu novely zákona o dani z pridanej hodnoty (DPH), avizovala poslankyňa Eva Antošová (SNS) v stredu počas rokovania Výboru Národnej rady (NR) SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.

04.09.2019 16:14
debata (3)

Okruh potravín, na ktoré je v novele navrhnuté zníženie DPH na 10 %, sa má zúžiť na primárne zdravé potraviny, napríklad ovocie a zeleninu a všetky zdraviu prospešné potraviny.

Návrh zákona predložili poslanci Eva Antošová, Pavol Paška, Štefan Zelník, Juraj Soboňa a Stanislav Kmec (všetci SNS). Výbor návrh zákona v stredu odobril a posunul do druhého čítania. „V prvom čítaní sme predložili zákon o znížení DPH na 10 % na všetky potraviny, už vtedy sme z nich vyčlenili cukrovinky a nápoje,“ uviedla poslankyňa Antošová.

Z koaličných rokovaní vzhľadom na dosah na štátny rozpočet však vyplynulo, že pôvodný návrh bude modifikovaný, priblížila situáciu s tým, že vplyv by mal mať finančný objem do 100 miliónov eur. Dodala, že ambíciou SNS je v ďalšom volebnom období opäť sa pokúsiť o zníženie DPH na všetky potraviny.

Poslankyňa zdôraznila, že novela okrem finančnej úspory pri nákupe potravín podporuje aj domácich producentov a potravinárov. „Exotické ovocie nedokážeme odtiaľ vyčleniť, pretože zákon sa opiera o colný sadzobník a ten nepozná iné kategórie ako ovocie a zelenina. Musíme do toho zahrnúť aj citrusové ovocie, ale aj to je zdraviu prospešné,“ uzavrela Antošová.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #Potraviny #DPH #ovocie #zelenina